For første gang i nyere tid kårer vi årets Norsk Varmblod dressurhest. Denne prisen går til en Norsk Varmblod ridehest som har utmerket seg i sporten og representerer avlsorganisasjonen på en positiv måte. Årets Dressurhest 2016 er Tribiani.

Tribiani blir til daglig ridd av Caroline Chew, dressurrytter fra Singapore med tilhold i England. I 2015 kom vallaken med opprinnelse fra Åmot på Modum i Carolines hender, etter noen år i eie hos danske Blue Hors. Nå sikter Caroline mot store ting med fuksen til Anne Solberg.

Tekst: Rebecca Ballestad-Mender

Tribianis ferd begynte egentlig da Anne Solberg fra Åmot i Buskerud lette etter et rødt hoppeføll i Danmark, med tanke på kjøring. Hun endte opp med Mille Møgelvang e. Michellino/May Sherif. Hoppen ble stilt i både NV og DV, med henholdsvis 3. premie og kåring i RDH og hovedstamboken i DV som resultat. Anne blinket så ut Solos Landtinus som velegnet hingst til sin røde hoppe, og i 2004 så Tribiani dagens lys.

Foto: Privat

Karrieren startet på utstillingsbanene

Anne var begeistret for sitt røde føll. Det ble hun ikke alene om, begeistret ble også dommerne ved regionsutstillingen på Kongsberg. Karakterene de ga Mille Møgelvangs førstefødte sendte ham rett til Eliteskuet, hvor han like godt ble beste hingsteføll.

Suksessen fortsatte på utstillingsbanene for Tribiani. Som 2-åring ble han beste dressurbetonte 2-åring i region 4. Som 3-åring vant han 3-års testen, og da like godt både i sprang og dressur. Anne var begeistret fremdeles, og flere med henne. Cathrine F. Andersen ved Stall-K kjøpte vallaken etter 3-års testen, og etter et besøk i 2008 tok Andreas Helgstrand begeistret med seg vallaken til Danmark og Blue Hors.

 

Suksess i Danmark

Tribiani deltok så i finalen i Dansk Ride Forbunds Championat for unghester både som 4-åring og 6-åring, og med berider Maria Anita Andersen i salen ved Blue Hors, klatret han oppover i klassene. I 2011 vant han Intermediaire I ved ECCOs finalestevne i Middelfart, foran avlshingsten Blue Hors Rush Hour e. Rubin-Royal/Strohmann xx.

Hjemme i Åmot kunne mamma Mille Møgelvang stolt følge sin førstefødtes karriere, mens hun fortsatte med det hun var særlig god til – lage fine føll. En hel perlerad ble det etter hvert til, og selv klatret hun i premiegradene, gikk fra tredje premie som 3-åring til 1. premie i 2008 og status som Elitehoppe i 2010.

Ferden gikk til Singapore

I 2015 kom tiden for ny begeistring og ny eier for Tribiani. Ambisiøse Caroline Chew fra Singapore kom, så og valgte Tribiani som sin framtidige dressurhest. Det har hun ikke angret på. – Jeg er bare så heldig, fastslår Caroline.

Ekvipasjens internasjonale debut fant sted i Singapore, i South-East Asian Games der de startet Prix St. Georges og Intermediaire I kür, med flere andreplasser som resultat. Dernest gikk ferden til Storbritannia og CSDIO3* Hickstead, med henholdsvis en 10. og en 7. plass som resultat i St. Georges og Intermediaire I. I februar 2016 debuterte hun i Grand Prix under CDI3* i Jerez de la Frontera. To tredjeplasser fra den touren, der vinneren var Carl Hester, henger ennå høyt. Høye var også prosentresultatene; henholdsvis 69,075 og 70,825. Gjennom 2016 har de så vært til start i 3-stjerners Grand Prix i Saumur, Hartpury og Roosendaal nå i begynnelsen av desember.

England er basen

Carolines hjemland er for oss nordmenn relativt eksotisk, men Caroline har England som base. Der trener hun for Matt Frost, en rytter som representerer England på internasjonalt nivå og som har sin bakgrunn både i Danmark og hos Carl Hester.

I 2016 ble Caroline og Tribiani nummer 5 i Grand Prix og Grand Prix kür i Roosendaal med 69,02 og 71,325 %, et foreløpig høydepunkt for de to. I februar 2016 debuterte Caroline Chew og Tribiani i Grand Prix i Jerez de la Frontera. To tredjeplasser fra den touren, der vinneren var Carl Hester, henger ennå høyt. – Vi håper på å fortsette å jobbe hardt og forbedre oss på Grand Prix-nivå, sier Caroline som siden august 2016 også balanserer sin karriere på dressurbanene med en yrkeskarriere som advokat i London. En morsom liten funfact er at Tribiani alene har gitt Norsk Varmblod mer poeng på verdensrankingen i 2016 enn alle NV spranghester har til sammen.

En sosial nordmann

Caroline forteller smilende om sin røde ridehest fra Åmot, hvis kallenavn selvsagt er Joey, etter rollefiguren i den amerikanske TV-serien «Friends», siden han ble født under en episode. – Han elsker å være ute, og om sommeren går han ute i timesvis hver dag. Om vinteren er det litt mer restriksjoner på utegangen, da blir han ganske furten og trenger ekstra oppmerksomhet, men humøret snur fort når jeg klør ham på skulderen, han elsker det.

-Jeg vet at Tribianis oppdretter følger vår karriere, og jeg synes jeg bare er så heldig som har fått en så unik hest fra henne. Jeg holder stadig øyne og ører åpne for å se om Tribianis mamma har fått noen nye føll, ler Caroline.

Om målene WEG, OL – og hverdagsmålene

Om Tribiani, aka Joey, er en sosial fyr, så er det vallakens arbeidsglede som virkelig imponerer Caroline. – Hans beste egenskap er at han alltid er så glad for å arbeide, uansett. Han er også en veldig følsom hest, han er ikke i nærheten av noe som måtte kunne kalles sterk ridning. Han er bare så naturlig motivert for ridningen, og det er helt klart at han trives med å gå dressur på høyt nivå.

Caroline har målene og drømmene klare for sin NV-vallak. – Min drøm er å ri Tribiani i London Olympia, og så forhåpentligvis WEG 2018 eller OL i Tokyo 2020. Det er mine langsiktige mål, men samtidig er mitt daglige mål ganske enkelt å fortsette å glede meg over mitt partnerskap med Tribiani og være takknemlig for hvert trinn oppover når det kommer!

 

Carolines drøm er å ri Tribiani i London Olympia, og så forhåpentligvis WEG 2018 eller OL i Tokyo 2020. Vi ønsker ekvipasjen lykke til i sesongen og vi gleder oss til å se Caroline og Tribiani i de virkelig store arenaene i tiden som kommer! Vi gratulerer Tribiani som årets Norsk Varmblod Dressurhest 2016!