Tekst og foto: Rebecca Mender

Hingstekåringen for ridehestene hadde i utgangspunktet 10 påmeldte hingster. Dessverre var det tre hingster som ikke møtte, i tillegg gikk tre hingster ut på veterinærbesiktningen. Hingstene som gjenstod var imidlertid av god kvalitet, de var godt forberedt og viste seg godt frem – og av fire, fine hingster oppnådde to kåring.

-Det var synd med det store frafallet, både med de som ikke kunne komme og de som gikk ut ved veterinærbesiktningen, men det var fine hester som ble vist, og de to som ble kåret var to riktig gode potensielle avlshingster, sier leder i kåringskommisjonen, Cecilie Kilde.

Indoletto

Hingst med god sportskarriere

Indoletto

Indoletto

Erik Preben Strands 10-årige holsteinerhingst Indoletto e. Indoctro/Caletto ble kjøpt inn til Norge som 6-års av Eirik Berentsen. Det ble unge Erik som har tatt hingsten, som for øvrig er avlet av Manfred von Allwoerden og Jan Tops, frem i sporten, sammen har de deltatt i to EM for junior, to Nordisk, de har bronse fra NM junior 2016 og bronse fra INM UR 2017. Erik og Indoletto har hoppet Nations Cup for junior med nullrunder, og hingsten har gått feilfritt og blitt plassert i 1,45 m CSI3*. Foreløpig har duoen konkurrert til og med 1,50 m CSI3*. I tillegg til egen god karriere i sporten, har hingsten sterke prestasjonsstammer både på fars- og morsiden. Moren Fine Kiss gikk selv 1,60 m GP og har deltatt i både EM og VM. Flere søsken av Indoletto på samme mor presterer internasjonalt, og morsstammen preges av prestasjon både i sport og avl.

Indoctro (Capitol I/Caletto II) har adskillige avkom på toppnivå, deriblant VDL Groep Arera C og Hello M’Lady.

På bakgrunn av Indolettos mange og gode resultater fra sporten trengte hingsten ikke avlegge bruksprøve som en del av kåringen. Hingsten ble derimot fremvist av sin rytter Erik for publikum og dommere under lørdagens show, der ekvipasjen inngikk i Gutter som rir-laget som ganske så klart vant stafetthoppingen.

– Indoletto er en hingst som har jevnt fine prestasjoner, og han har gått hele veien med sin unge rytter. Det er en sunn og frisk hingst av god type, og han viste gjennom hele kåringen et meget godt gemytt, sier Cecilie.

– En passe stor hingst av god type, med godt uttrykk og god kroppsbygning. Hesten viste også særdeles godt lynne under hele arrangementet, lød det blant annet i vurderingen av hingsten, som ble kåret med 3. premie.

Faberge

Faberge

Velgående dressurhingst

Blant ridehestene ble også 5-åringen Faberge e. Fürstenball/Bergamon, oppdretter Charlotte Berg Jacobsen, eier Frank Robert Paulsen, kåret på gangartssiden. Hingstens far Fürstenball har i en årrekke vært en av dressuravlens mest populære og anerkjente hingster. Hingsten vant materialprøven i Schlieckau i 2009, og han ble utnevnt til beste unghest i oldenburgerforbundet 2011. Hingsten er utdannet til vanskelig dressur, med seire og plasseringer som resultat. Fürstenball er far til mer enn 60 kårede sønner og andregenerasjon hingster etter Fürstenball satte sitt preg på tyske kåringer i fjor. I Danmark er Fürstenball far til 16 kårede sønner, og to hopper etter hingsten har blitt gitt gullmedalje i DV, deriblant den norskfødte JJ Filippa. Under Dansk Varmblods hingstekåring i mars ble den danskeide hingsten Årets hingst.

Faberge ble godt fremvist av egenrytter.

– Dette var en deilig hingst, vel forberedt og den ble meget godt vist – det er hyggelig å se slik god ridning, sier Cecilie. – Fürstenball er en hingst vi har sett mange gode avkom etter, og de utmerker seg ofte ved sin gode ridbarhet – og vi trenger ridbare og greie hester.

Testrytter Silje Bakken var også begeistret for den svarte hingsten.

– Det er en hest som gjør alt jeg ber den om, han går opp i form når jeg ber ham, han går ned – og han bærer seg flott i alle gangarter. Han har tre gode gangarter og øker skrittlengden i alle gangartene, samtidig som han beholder samme fine mykhet foran, han blir aldri sterk eller trekker seg ned på forparten, går hele tiden med samme takt og bæring, sier Silje.  – Han tar meg utrolig godt med i travet, har god sving og bæring, jeg kan ri frem og jeg kan samle ham. Han holdt litt på seg selv i begynnelsen i galoppen, men responderte fint frem da jeg ba om det og galoppen ble stor og rommelig. I skritt holdt han takten fint da jeg samlet ham – det er en riktig god hest, med en spennende fremtid foran seg.

-Oppsynt kvadratisk hingst av meget godt type, med godt uttrykk. Hingsten har avlagt en særdeles god gangartsprøve, har tre meget gode gangarter, var dommernes samlede vurdering. Hingsten ble avlsgodkjent for 2018 og 2019.

Gode unghester og fine utmerkelser

NVs hingstekåring bød også på Elitefinalen for de unge hestene. Dommere og testryttere ble begeistret over de gode hestene som ble godt vist og var godt forberedt for oppgaven. Vinner av 4-års klassen ble hoppen Billie Jean e. Tobajo Picez, eier og oppdretter Mette Wilson. I 5-års klassen vant Tobajo Pius e. Tobajo Picez/, eier og oppdretter Linn Therese Fjelldalen.

På gangartsiden var det kun én deltager i 4- og 5-års klassene. Disse to var helsøsknene M.Y. Labaila, en 5-års hoppe og M.Y. Santiago, begge e. Sunny Boy/Leandro og med Line Molversmyr som oppdretter. M.Y. Santiago er en kåret hingst, som eies av Stall Svestad ved Therese Andersen og June Therese Honnens Begge ble godt vist av sine respektive egenryttere og fikk også gode skussmål av testrytter Silje Bakken.

Earl

Earl

Under kåringen ble det også utpekt to Elitehingster, begge fra Stutteri ML ved Lillian og Cato Strand. Det var hingstene Earl e. Escudo/Lanthan og avdøde Royal Olymp e. Rohdiamant/Florestan I.

Elitehingsten Tobajo Picez ble utnevnt til Årets Dressurhest, Skjerabjergs Larkin ble Årets Spranghest, mens Årets oppdretter ble stutteri Skogly ved Else Hasvold og Maren Knappe.