Onsdag 22. april var 24 hesteinteresserte samlet i en forelesningssal på NMBU på Ås for å høre fagsjef hest i Felleskjøpet, Idun Rosendeld, fortelle om fôring av hest, og hvordan vi kan holde hesten frisk gjennom hvordan vi fôrer den.

Idun tok oss kort gjennom hestens historie, via domestiseringen for ca 6000 år siden til hun landet hos dagens hester og deres behov. En oversikt over hestens generelle vedlikeholdsbehov skapte humring i salen, da hingsters forøkede energibehov ble forklart med at «hingster tenker hingstetanker».

Idun gikk gjennom de tre viktigste næringsstoffene; protein, karbohydrater og fett, hvordan disse utnyttes av hesten, og hestens proteinbehov i ulike utviklingsstadier. For eksempel vil en unghest ikke ha behov for fôr med ekstra proteininnhold fra 2,5 års alder, da er den fôrbehovsmessig å regne som voksen. R2_Fôringsforedrag_April_2015

Vi fikk en interessant innføring i hestens tynntarmsfordøyelse og hvordan denne påvirker miljøet i tykktarmen gjennom illustrative bilder og forklaring av hvordan fôrforsøk utføres på hest. Vi fikk også en kort innføring i fordøyeligheten av ulike kornsorter, og hvordan økt kunnskap gjennom forskning har ført til at fôring av hest har endret seg fra mye kraftfôr og lite høy til mye høy og mindre kraftfôr, og mer fokus på fettinnholdet i kraftfôret.

Hestens hovednæringskilde er og skal være grovfôr, men det er mindre mineralinnhold i høy nå enn for 50 år siden, og hvis hesten kun får grovfôr så må den få en mineralblanding i tillegg for å dekke behovet sitt.

Helt på tampen tok Idun for seg om hesten virkelig har behov for alle de ulike tilskuddene som er på markedet, hvordan disse kan slå hverandre ut hvis de kombineres, og hvis de virkelig hadde hatt en funksjon så hadde de vært solgt på apotek som medisin. Hun anbefalte å maks bruke en eller to ulike typer, og være nøye med å sjekke innholdet med tanke på f.eks utslag på dopingtester.

Mye grovfôr – gjerne fri tilgang, husk salt – helst i fôret, ikke glem mineralene, men vær obs på at balansen mellom mineraler er viktig, og sist, men ikke minst: Pass på vann- og fôrhygienen var viktige punkter å ta med seg hjem for kvelden.

Vi i region 2 takker Idun og deltakerne for en fin og læringsrik kveld!