Hingstekåringen og Unghestfinalene nærmer seg med stormskritt! Vi i Norsk Varmblod gleder oss til en spennende helg og vi er veldig stolte av å presentere teamet som skal dømme hestene denne helgen.

Vi kan også invitere på pizza, clinic, utstillermiddag og utmerkelser – så følg med fremover for mer informasjon om alt det spennende som kommer til å finne sted på Starum den siste helgen i mars.

Kåringsnemda 2022

Kåringsnemda består av Cecilie Kilde, Magne Lilleeng og Guri Haarr.

Cecilie Kilde

Leder av kåringsnemda

Jeg har levd av, og med, hest hele yrkeslivet. Startet som 8-åring, var medlem av Norsk Varmblod fra jeg var 15, da jeg red en del halvblodshester – dvs krysning Dølahest/Fullblods som var i vinden den gang. Har drevet mye med turridning med norske raser.

Er utdannet ridelærer, trener III. Har drevet stall i alle år med alt fra oppstalling, avl, rideskole og trening av hest. Har vært aktiv dressurrytter med utallige seirer og plasseringer i Grand Prix gjennom årene. Kåringsdommer har jeg vært siden ca 1980, men var ute en lang periode p.g.a. jeg hadde egen hingstestasjon.

I 2006 gikk jeg igjen inn i kåringsnemda, og har vært leder siden 2009. Er utdannet som dommer, og har mange kurs fra Sverige, Danmark og Nederland.

Når det gjelder dømming så er det vel ingen hemmelighet at gangartshester og dressur er min store pasjon! Jeg er fortsatt aktiv som trener og rytter, men ferdig med konkurransebiten.

Magne Lilleeng

Dommer

Jeg startet på ridekurs ved Gjøvik Ridesenter da jeg var 12 år, og kjøpte min første hest da jeg var 20 år for penger jeg hadde tjent på sommer- og helgejobber.

Det ble noen starter i lave sprangklasser på klubb- og kretsnivå, men jeg ble aldri noen «stor» konkurranserytter.

Jeg tok sprangdommer- og banebyggerkurs, og fungerte i mange år som sprangdommer og banebygger på klubb- og kretsstevner. Interessen for eksteriørdømming kom tidlig, og jeg fikk mulighet til kursing på Norsk Hestesenter etter anbefaling fra fylkesagronomen i husdyr. Det ble diverse kurs på Starum, og «lærling» hos nestorene Per Gjestvang og William A. Jensen. Det var ingen formell eksamen, men etter anbefaling fra nevnte dommere ble jeg godkjent som dommer for varmblods ridehest mot slutten av 1980-tallet. Jeg har også dømt diverse ponniraser, og egentlig alle forskjellige raser på fylkesutstillinger, men hjertet har bestandig vært hos ridehestene!

Jeg har vært både nestleder, sekretær og kasserer i Norsk Varmblod sentralt og vært med i diverse utvalg, samt sittet i regionstyret i mange år. Jeg husker ikke hvor lenge jeg har vært med i kåringsnemnda for varmblods ridehest, men det er blitt mange år! :-)

Jeg kjøpte ei hoppe fra Sverige høsten 1982. Det viste seg at hoppa var drektig, og i juni 1983 kom det første føllet. Etter dette har det kommet nærmere 30 føll på forskjellige hopper – noen ble solgt som føll, andre som unghester og et par hopper ble avlet på før de ble solgt som ridehest seinere. Det siste føllet kom i 2012, og nå er jeg kun medeier i én hest. Den er oppstallet to timers kjøretur unna, så det blir lite stallarbeid på meg! :-)

Guri Haarr

Dommer

Guri er veterinær, og mange kjenner henne nok fra de internasjonale stevnene vi har i Norge. I 2019 overtok hun rollen som Norges Rytterforbunds kontaktveterinær mot FEI.

Guri trives godt i salen, og aller helst rir hun dressur.

Jeg begynte å ri ordentlig da jeg var åtte, men fire år gammel var jeg da jeg satt på min første hest. Jeg rir fortsatt. Jeg startet å ri aktivt en gang på 70-tallet, da startet jeg sprang på en skolehest. Etter en liten pause har jeg begynt å starte litt igjen. Drømmen er å komme ut og kanskje få startet Grand Prix med den hesten jeg rir på nå. Også er det kanskje å få ridd opp de avkommene jeg har etter den gamle hoppa mi, opp til Grand Prix, men det er jo noen år frem i tid.

Guri er en aktiv eksteriørdommer og dømmer både ridehest og ponni. Hun er mangeårig medlem av kåringsnemda i Norsk Varmblod.

Mikael Nolin

Sprangkonsulent

Vi gleder oss veldig til å ønske Mikael velkommen tilbake til Norge – denne gangen som sprangkonsulent.

Mikael kommer fra Sverige og jobber som unghesttrener, er aktiv konkurranserytter og har utdannet en rekke hester opp til høyeste nivå i sprangridning. Han har opp gjennom årene selv vist flere hingster ved kåring. Mikael er en flittig brukt og høyt ansett dommer ved SWBs unghesttester rundt i Sverige og er også oppdretter av spranghester i mindre skala.

Han har dømt både unghesttester og kåringer i flere land utenfor Sverige. Mikael har bred kunnskap om den internasjonal sprangsporten og har vært hoveddommer i sprang i AVN (AvelsVärderings Nämnden) siden 2012.

Mikael er en attraktiv dommer som også tidligere har dømt for oss i Norsk Varmblod, nemlig under unghesttestene i Drøbak i 2016 og 2017. Sist vi så han i Norge var under Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i Arendal i august.

Lørdag ettermiddag holder han clinic for oss med temaet løshopping av unghest – følg med for mer informasjon.

Vi gleder oss til å ønske Mikael velkommen til Norge igjen!

Helena Torstensson

Testrytter spranghester

Som testrytter til spranghestene har vi vært så heldige å få Helena Torstensson. Helena kommer fra Sverige og har lang erfaring med både hingster og unghester.

Hun begynte sin karriere på Flyinge hvor hun ble utdannet som hippolog og var stipendiat under Kyra Kyrklund og Peter Eriksson og jobbet som unghesttrener på Flyinge. Deretter gikk veien til Tyskland der hun jobbet i syv år, hvor de første fem var hos Paul Schockemöhle som rytter og konkurranserytter hvor hun utdannet hester til øverste nivå innen sprangridning.

Hun red blant annet Bundeschampionatet og Unghest-VM på Zangersheide.

Etter dette drev hun sin egen virksomhet i Sør-Tyskland før hun kom tilbake til Sverige og ble ansatt hos PS Flyinge & Partners AB.

PS Flyinge og Partners var et samarbeid mellom Lövsta Stutteri, Paul Schockemöhle og danske Katrinelund. Selskapet tilbød et stort utvalg av hingster med gode internasjonale sportslige meritter til sine kunder. Her trente og konkurrerte hun og valgte ut de beste unge hingstene til Sverige, blant annet Total Hope e. Totilas som nå ris av norske Isabel Freese.

Helena drev også hingste- og hoppestasjonen på Flyinge i denne perioden. I dag jobber hun som hesteansvarlig på Helsingborgs Rid- och Djursjukvårdsgymnasie.

Fra denne tiden kan man høre en interessant podkast hos Ridsportpodden som man også kan få tak i på bl.a. Spotify.

Vi gleder oss til å høre mer om hennes hverdag når hun kommer til Starum!

Tanja Rusovic Blue Hors

Tanja Rusovic, Blue Hors

Testrytter gangartshester

Som testrytter på gangartshestene er vi så heldige å få Tanja Rusovic. Mange vil nok kjenne henne igjen fra tidligere besøk i Norge, blant annet viste hun NVhingsten Sidus QRE – eier og oppdretter Kjersti Moen Fagerheim – til kåring i 2022.

Tanja kommer opprinnelig fra Litauen, men har vært profesjonell rytter i Danmark siden 1998. Der har hun vært trent av Hasse Hoffmann i mange år og hadde i 2014 – 2020 sin egen dressurstall, kalt Rusovicdressur. Siden januar 2020 har Tanja vært rytter på Blue Hors. Der har hun rundt 18 hester på listen, fra 3 år til 7 år. Hopper, vallaker og hingster. Hver dag rir hun 10-12 hester.

«Min filosofi er, – hold hestene glade, ikke jobbe for mye, men jobb riktig hver gang du setter deg på dem. Hver uke er hestene på tur i skogen med teamet vårt. Det er sju ryttere på Blue Hors og alle er veldig flinke til å hjelpe hverandre i det daglige arbeidet med hverandres hester.»

Noen av Tanjas meritter:

    • Fem ganger i finalen på «Dansk Rideforbunds championat» (4, 5 og 6 år)
    • To ganger på Herning Unghestfinaler
    • Tre ganger på Falsterbo Horse Show i Sverige
    • Unghest-VM i Ermelo (med NV-hesten Dille Belamigo)
    • Nummer 2 i Norgesmesterskap for 6-årshester
    • To ganger fremvist hingst ved Norsk Varmblod hingstekåring i 2018 og 2022
    • Mange plasseringer og seirer opp til Prix St. George
    • Ridning på Hingstekåring i Herning, DK og Tyskland

Tanja står foran en travel vår da flere hingster skal viser på diverse utstillinger. Vi er veldig glade for at hun tar seg tid til å komme til oss i mars!

Både Tanja og Helena kommer til Starum fredag kveld. Da gleder vi oss til å høre mer fra deres jobb og hverdag! Det blir en uformell samling rundt pizzabordet der de forteller litt om seg og sitt – info kommer.