Prestasjoner i sport er det ultimate målet på suksess med avlsarbeidet. Våre unghesttester  er første steg på veien til en sportskarriere.  På unghesttest bedømmes hestens eksteriør og grunnkvaliteter. Bedømmelsen gir også viktig informasjon om hesten følger utdanningsskalaen.

Neste steg i utdannelsen er konkurransedeltagelse som gir den unge hesten erfaring og miljøtrening.

«For å delta i konkurranser må hest fylle minst 5 år i løpet av kalenderåret. Likevel kan 4-årige hester starte klasse Lett C og lavere i sprang, dressur, felt og kjøring, i LD distanse og i egne unghestklasser med statutter godkjent av NRYF. Høyere aldersgrenser ut fra klassenivå kan være gitt i grenreglementene. Hestens alder regnes fra 01.01 det året hesten er født, der ikke annet er sagt i reglement eller statutter. Aldersbestemmelsene gjelder også for start utenfor konkurranse. «

I samarbeid med Norges Rytterforbund arrangerer Norsk Varmblod aldersbestemte finaler for unge hester i alderen fire til syv år. Norsk Breeders Trophy er forbeholdt innmeldte hester som er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod, mens Breeders Open er åpen for alle kvalifiserte unghester.

De beste unghestene har mulighet til å kvalifisere seg og representere Norge i Unghest-VM, som arrangeres av den internasjonale paraplyorganisasjonen for avlsforbund, WBFSH og det internasjonale ridesportforbundet, FEI.

Det publiseres årlig en ranking over de beste stambøker og hester for sesongen. Norsk Varmblod er godt representert på disse rankinglistene.

Tobajo Pik Disney (Tobajo PIcez/Walt Disney I) Oppdretter Tobajo Sporthorses dd Foto: Rebecca Mender

Trude Hestengen & Tobajo Pik Disney (Tobajo Picez/Walt Disney I)
Oppdretter Tobajo Sporthorses v/Tormod Bakke Johnsen og Ann-Cathrin Ottoson
Norges beste dressurekvipasje i 2015 med 26. plass under EM i Aachen og en 58. plass på verdensrankingen for september. Foto: Rebecca Mender