Sport

Du er her:/Sport
Sport 2017-02-09T21:34:26+02:00

Norsk Varmblod har som mål å avle en sunn og funksjonsdyktig typefast og edel prestasjonshest. Den skal være høystilt, korrekt, storlinjet og holdbar. Den skal ha et godt temperament, god samarbeidsvilje og lette, fremadgripende bevegelser passende for dressur, sprang eller feltritt på internasjonalt nivå.

Prestasjon i sporten er det ultimate målet på om man lykkes med avlsarbeidet, og om utviklingen og utdanningen av det genetiske råmaterialet er tilfredsstillende. For oppdretteren så er våre unghesttester det første steg på veien til en sportskarriere, og et godt mål på unghestens grunnkvaliteter og hvordan den ligger an i sin utdannelse.

Neste steg i utdannelsen er konkurransedeltagelse. Unghesters deltakelse i konkurranse reguleres av Norges Rytterforbunds konkurransereglement. I Generelt konkurransereglement heter det i § 123 – 2 at:

“For å delta i konkurranser må hest fylle minst 5 år i løpet av kalenderåret. Likevel kan 4-årige hester starte klasse Lett C og lavere i sprang, dressur, felt og kjøring, i LD distanse og i egne unghestklasser med statutter godkjent av NRYF. Høyere aldersgrenser ut fra klassenivå kan være gitt i grenreglementene. Hestens alder regnes fra 01.01 det året hesten er født, der ikke annet er sagt i reglement eller statutter. Aldersbestemmelsene gjelder også for start utenfor konkurranse. “

Gjennom introduksjon på konkurransearenaen får den unge hesten erfaring og miljøtrening, Norsk Varmblod i samarbeid med Norges Rytterforbund arrangerer aldersbestemte finaler for unge hester i alderen fire til syv år. Norsk Breeders Trophy er forbeholdt innmeldte hester, mens Breeders Open er åpen for alle kvalifiserte unghester uavhengig av stamboktilhørighet.

De aller beste unghestene har mulighet til å kvalifisere seg og representere Norge og Norsk Varmblod i Unghest-VM, som arrangeres av den internasjonale paraplyorganisasjonen for avlsforbund, WBFSH og det internasjonale ridesportforbundet, FEI.

Norsk Varmblod hevder seg på alle arenaer og i alle aldersklasser for unghester, og har også gjort seg bemerket på internasjonale arenaer de siste fem årene. Hvert år publiseres en ranking over de beste stambøkene og hestene for sesongen, og NV har stadig flere hester inne på rankinglistene og klatrer stadig på sammenlagt rankingen.

Tobajo Pik Disney (Tobajo PIcez/Walt Disney I) Oppdretter Tobajo Sporthorses dd Foto: Rebecca Mender

Trude Hestengen & Tobajo Pik Disney (Tobajo Picez/Walt Disney I)
Oppdretter Tobajo Sporthorses v/Tormod Bakke Johnsen og Ann-Cathrin Ottoson
Norges beste dressurekvipasje i 2015 med 26. plass under EM i Aachen og en 58. plass på verdensrankingen for september. Foto: Rebecca Mender