Norsk Varmblod er en interesseorganisasjon for avl av norsk varmblodig ridehest som ble stiftet helt tilbake i 1908, og fikk offentlig godkjenning som avlsorganisasjon i 1994. I dag er Norsk Varmblod en landsomfattende forening registrert i Enhetsregisteret og organisert med representantskap og styre (sentralstyre) valgt av representantskapet. Norsk Varmblod bygger på regioner og har fire regioner over hele landet.

Norsk Varmblod skal bidra til at all varmblodig ridehest som registreres i Norge fyller internasjonale krav angående godkjennelse av varmblodsavstamning. Registrering reguleres av Forskrift om godkjente (reinavla/registrerte) dyr av hestefamilien, som er harmonisert med EU gjennom EØS-avtalen.

Norsk Varmblod er offisielt godkjent instans og stambokfører for varmblods ridehest og hester uten rasetilhørighet i Norge, og er et av to norske avlsforbund for ridehest som er medlem av World Breeding Federation for Sporthorses (WBFSH).

Formål

Foreningens formål er å fremme avl av varmblodshester velegnet for ridning innen de tre olympiske disipliner sprang, dressur og feltritt, så vel til konkurranseridning som til allmenn ridesport.

Vi ønsker å nå hovedmålet ved å:

  • Arbeide for en funksjonsrettet, rasjonell og systematisk avl.
  • Formidle kunnskap om og stimulere interesse for avl og oppdrett av norsk varmblodig ridehest.
  • Arbeide for et lønnsomt ridehestoppdrett
  • Hjelpe til å oppdrette og å markedsføre norskfødt ridehest.
  • Arrangere utstillinger og kurs, videre samarbeide om slike tiltak.
  • Arbeide for å få aktive regioner i alle deler av landet.

Norsk Varmblod arrangerer årlig regionale utstillinger og unghesttester som fungerer som kvalifisering til årlig Eliteskue og Elitefinale, i tillegg til at bedømmelsen er offisiell og stambokmeritterende. Hver vår arrangerer foreningen hingstekåring for varmblods ridehesthingster som fremstilles for bruk i den norske populasjonen.

Norsk Varmblod har gjennom sitt medlemskap i WBFSH anledning til å sende hester til Unghest-VM i sprang, dressur og feltritt.

Norsk Varmblod samarbeider vi med Norges Rytterforbund om Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i sprang, dressur og feltritt.

petunia

Siv Morberg og Petunia (Briar/Asterix), oppdretter Mary J. Best Granly