Visning for hånd.

1 – 2 – 3 – stopp – Lukas forklarer hvordan man skal øve på å få hesten til å stoppe slik at den stiller seg opp riktig.

Hestene ble først leid over bommer på bakken.

12. og 13. juni arrangerte Region Øst unghesttrening på Nordre Hauger gård, hos Lena Erlandsen og Lukas Knapec. Målet var å fokusere på unghesttestene.

Tekst og foto: Marianne Wood

Lørdag var satt av til løshopping og løsvisning.

Lukas er opptatt av at man skal ha kontroll på hesten, og at den skal høre på oss selv om de er sluppet løs. En unghest blir fort sliten og det er dumt å slippe den løs for at den skal «spinne» rundt i 10 minutter og bli helt helt tom for energi, og dermed ikke kunne vise seg frem for dommerne. Det er derfor viktig å øve på at hesten er på jobb selv om den er løs.

Alle hestene gikk gjennom det samme, men i litt forskjellig rekkefølge ettersom hvordan hesten oppførte seg. Noen kunne slippes ganske fort og ble jobbet for hånd på slutten av økten, andre ble jobbet litt i hånd først for å «lande» og konsentrere seg, så kunne de vise seg løse etterpå.

Løshoppingen begynte med bommer på bakken – mange bommer i litt forskjellig avstand. Hestene ble først leid over disse i trav og så sluppet løs og fikk takle «utfordringen» ved å måtte jobbe frem og tilbake over disse. Her måtte de tenke og stokke bena – ikke like lett for alle, men de roet seg ned og tok seg tid etter hvert. Bommer ble til hinder og hestene fikk gode sprang.

Ellers denne dagen øvde man på å vise hesten, tempo, oppstilling osv. Hvordan viser man hesten godt for dommer? Oppstilling – få hesten til å stå i ro med riktig benstilling. Igjen ble det påpekt at dette bør man øve på.

Fra bommer til hinder.

Ramstads Morning Surprise i farta.

Søndag var satt av til ridning.

Søndag var det ridning på programmet.

Alle var satt opp på en rideøkt med Lena. Man kan se en rød tråd gjennom hvordan Lena og Lukas jobber hestene – de skal høre på oss, de skal ta imot beskjed og man må være bevist og konsekvent som eier/rytter.

Samtlige ryttere fikk vel høre «ri frem»? «Skritt godt frem» og «hesten er også på jobb i skritt» var noe som gikk igjen. «Hesten skal frem nå!» Her fikk man med seg mange gode tips å jobbe videre med.

Alle fikk en god økt der lydighet var i fokus, hesten skal høre på hjelperne og respondere – ikke tenk så mye på form før den lystrer dette. Det ble jobbet i skritt, trav og galopp og man så hvordan hestene responderte og la seg til utover i timen.

Hver hest var jo forskjellig så alle «rideråd» er vanskelig å få med her, men også for en tribunerytter med en godt voksen hest, som undertegnede, var det masse tips å plukke opp. Jeg tar bl.a. med meg «tenk åttekanter på volta så får du med utvendig skulder» og «ri ned utvendig øre» når man jobber på bøyd spor ☺ Visualisering gjør oppgaven enklere!

Lena og Lukas er et godt team – begge var på banen sammen begge dagene og supplerte hverandre i tilbakemeldingene. Deltagerne var fornøyde, og jeg er sikker på at unghestene var både fornøyde og slitne etter mange inntrykk.

Takk til alle som kom – fra fjern og nær – vi håper å se dere på unghesttest i høst og i sporten etter hvert! Denne helgen var alle grenene representert – sprang, felt og dressur – det lover godt!

Takk til Lena og Lukas for en lærerik helg!

Fürstin Secret hadde den største heiagjengen.

Lena forklarer – ri ned utvendig øre.

Lena og Lukas følger med!