Sandra Corell og Heartline B ble nummer to i Hallmesterskapet for 6-åringer.

SANDRA CORELL OG HEARTLINE B:

Sandra Corell og Heartline B ble nummer to i Hallmesterskapet for 6-åringer (arkivfoto: Åse-Berit Jamne)

Hallmesterskapene  for unghest er vel overstått i både sprang og dressur. Det betyr også at sesongen er på hell, og mange er klare for en rolig periode før man brått er i gang igjen og hestene har rykket opp en årsklasse.

Tekst: Marianne Wood og Rytter.no

Det er spennende å følge unghestene – det har vært mange gode resultater i år og skryt og hyggelige tilbakemeldinger på både hester og ryttere fra fagpersoner i begge grenene. Vi gleder oss til fortsettelsen!


Hallmesterskapet i sprang

27. – 29. oktober / Arendal og Grimstad Rideklubb

4-åringene

4-åringene hadde en warm-up-klasse fredag før 1. avdeling lørdag og 2. avdeling søndag. 2. avdeling ble bedømt med poeng / karakter, dvs snittkarakter for kapasitet, teknikk og ridbarhet, dommere her var Hauke Luther og Mikael Kolind.

22 hester kom til start, av disse var fra vår stambok. Best av våre var Stutteri B’s Homeward Bound (Nixon van’t Meulenhof x Ustinov). Oppdretter og eier er Stutteri B. mens Rikke Budsberg var rytter. Hun loste «Homie» inn til en fin 6. plass med 7,17 i karakter. Rikke hadde for øvrig to hester til i klassen, samt én 5-åring, så hun hadde travle dager.

Den NV-godkjente hingsten Tallboy Cornoubet Elle Z (Taloubet Z x Cornet Obolensky) kom på en fin femteplass med 7,50 i karakter. Hingsten er oppdrettet og eies av Tom Vidar Leren Gjeldnes og ble ridd av Pål Flam.

5-åringene

Femårsklassen viste god kvalitet blant sine 23 startende. Har var det litt færre NV-hester, med kun tre stykker til start. 5-åringene gjennomførte tre runder, hvor den 2. runden med poeng/karakter bedømmelse.

Best av våre ble Engas Aurantiaco (Untouchable x Casir Ask) som er oppdrettet av Kady Besseberg og eid av Kady og rytter Mathilde Kalland. De var feilfrie gjennom alle tre rundene, men fikk dessverre et riv i omhoppingen som gjorde at de havnet utenfor de plasserte denne gangen. Men for en flott sesong de har hatt! Vi gleder oss til 6-årssesongen for denne ekvipasjen!

6-åringene

Seksåringene hadde samme løp som 5-åringene. Også her ble poeng/karakter lørdag dømt av Hauke Luther og Mikael Kolind. Finalen for 6-åringene søndag gikk i 1,25m og av de 20 til start var fire fra vår stambok. Det var seks hester som gikk videre til omhopping på tid og hele tre av disse var «våre»!

2. plassen gikk til Sandra Corell og Heartline (Heartbeat 334 x Harvard, oppdretter Beate Calsen). Heartline eies av Beate og Sandra.
3. plassen gikk til Love Actually med Susanne Porskrog Heiestad i salen. Love Actually (Akribori x Lancer III) er oppdrettet og eies av Marit Hemmingby Nilsen.
På 4. plass finner vi Bull’s Supertramp (Kannan x Animo). Oppdretter her er Connie Bull-Røed og eier og rytter Julie Bergem.

Den fjerde NV-hesten i klassen var Rigals Solaris Blue (Chaccon Blue x Lord Coletto). Oppdretter og eier er Gunn Inger Risdal og rytter Kaia Risdal Lorentzen. De havnet på en 7. plass i sammendraget.

Det var flotte NV-hester som ble loset gjennom alle årsklassene av sine dyktige ryttere, og dette er hester vi gleder oss til å følge etter hver som utfordringenene blir større.

NB – Kaia vant for øvrig både 1,25m fredag og 1,30 lørdag på sin andre hest Rigals Chaccolin (Chacco-Blue x Laurin) som også er oppdrettet og eid av Gunn Inger Risdal.

Vi har fått lov til å sakse følgende fra Rytter.no, skrevet av Sille Kasin:

«- Det har generelt vært veldig fine hester som vi har kunnet følge over flere dager her under stevnehelgen i Arendal, fastslår NRYFs landslagsleder sprang, Mikael Kolind. – For meg vil jeg si at de største høydepunktene dette året kom blant femåringene denne finaledagen, legger han til. – Det er virkelig morsomt å se at unghestene her i Norge bare blir bedre og bedre, og det blir også avlere og eiere. Jeg vil gjerne også legge til at unghestene i det store og hele nå blir langt bedre presentert enn de ble tidligere.

Han fortsetter: – Dette er et stevne som ikke skal komme rytterne, men nettopp også avlerne og eierne til gode. Disse er svært viktige folk for oss i fremtiden, og det er virkelig kjekt å blant annet se at det nå kommer hester hit som er stambokført i Norsk Varmblod, og som hevder seg helt i toppen – slik vi blant annet så det i årets seksårsfinale denne søndagen. Som jeg ser det, er det altså veldig fint å komme sammen på et stevne som dette, for da kan man sammenlikne sine egne unghester med andres, og både se og lære. – For man blir jo litt blind for egne barn, ler han.
At Norges Rytterforbund nå satser mer systematisk på utdanningen av den unge sportshesten enn tidligere, ser den erfarne unghest-mannen på som svært positivt.

– Jeg ser på NRYFs satsing på unghest med regionale samlinger som svært positivt og viktig, bekrefter han. – Disse samlingene skaper litt mer forståelsen for hva som må til – hva vi vil og hvor vi vil hen, og jeg tror vi kan utvikle dette enda mer på sikt. Man må hele tiden prøve å evaluere, for målsettingen med det hele er jo å fremme rett utdanning for sportshesten, avslutter han.»

LENA ERLANDSEN OG SABLIÉR:

Vinnere av 4-årsklassen under Hallmesterskapet (arkivfoto: Åse-Berit Jamne).

Hallmesterskap i dressur

4. – 5. november / Sørlandsparken Rideklubb

Sørlandsparken Rideklubb var vertskap for HM i dressur på Epona Ryttersenter. Også her fikk unghestene og deres ryttere skryt!

Vi har fått lov til å gjengi dommer Anne Grundvig sine betraktninger fra artikkelen på Rytter.no av Rebecca Ballestad-Mender:

«Anne gleder seg over utviklingen av unghestene – i et større perspektiv.

– Der vi for en tid tilbake kunne se litt «kunstig» unghestridning, ser vi nå god ridning som tar frem hestens naturlige gode egenskaper, ridning der bildet er preget av harmoni. De beste viste frem veldig god harmonisk ridning, det var rett og slett god ridning på ridbare hester vi fikk se. Det er det inntrykket jeg sitter igjen med. Det er ikke bare hestene som er bra, det er rytterne også! Og det gjør meg utrolig glad å se dette! Vi dommere var helt enige om at det var mye god ridning og godt presenterte hester, og det var ingen som ikke var på nivå. Det er så hyggelig å se at utviklingen går denne veien, fastslår en glad dommer.»

4-åringene

I fireårsklassen var det seks deltagere, og to av disse var Norsk Varmblod.

Vinner av klassen ble «vår egen» Lena Erlandsen og Sabliér (Desperado x Lancer II). Sabliér vant begge rundene og kunne dermed ta med seg sammenlagtseieren for 4-åringene hjem. Sabliér er oppdrettet av Lena selv og eies av henne og Lukas Knapec. Andreplassen i klassen gikk også til en NV-hest – nemlig Dille So Fabulous (Franklin x Salieri). Dille So Fabulous er oppdrettet av Dille Dressage v/ Carolin Dille og ris av Ida Marie Borge Hovi.

5-åringene

Femårsklassen var den største klassen med hele 18 startende, men prosentvis den med færrest fra vår stambok –  NV talte tre stykker i klassen.
I kampen om prosentene ble vår beste hest Lentos Mantovani på en 10. plass. Lentos Mantovani (Revolution x Casir Ask) er oppdrettet av Linn Elisabeth Eidsaa og ris av Madeleine Røisland Randeberg. Den godkjente NV-hingsten New Kid in Town (Sandro Hit x Charmeur, oppdretter Nederland), eier og rytter Silje Chatrin Mevik Bjørndalen kom på en flott 2. plass i klassen.

6-åringene

Startlisten til seksårsklassen var spesielt artig sett med våre øyne – den bestod kun av hester fra vår stambok!

En overbevisende seier, etter klasseseier begge dagene, gikk til Tobajo Masterpiece og Denise Nathalie Kristiansen! Tobajo Masterpiece (Tobajo Picez x Löjntantshjärta) er oppdrettet av Tormod Bakke Johnsen og eies av Thunderstorm Invest AS.

Andre plassen gikk til nok en Tobajo-hest – nemlig Tobajo Vitality (Vitalis x Tobajo Picez) oppdrettet av Tobajo Sporthorses. Rytter på denne Tobajo-hesten var Jonas Elvebakk og eier er Ellen Vibecke Thorstensen.

7-åringene

I denne klassen var det fire startende og én NV-hest. Det var utrolig jevnt i toppen i denne klassen og Lena Erlandsen med Look at Me måtte se seg hårfint slått – det skilte 0,279 poeng mellom første- og andreplassen. Look at Me (Fürsten-Look x Lancer II) er også en hjemmeavlet hest. Luksas Knapec står som oppdretter og eier Lena. Look at Me er også en hest vi har fulgt fra starten og gleder oss til å se videre nå som unghesttiden er over.

Vi gratulerer alle sammen og gleder oss til å følge dere videre!