Å vise den to år gamle hesten på en eksteriørbedømmelse er et fint mål å ha underveis, og som dommer Line Molversmyr nevnte i sin kommentar i første del av denne serien så vil dommerne gjerne se igjen føllene også som 2-, 3- og 4-åring. – Utfordringen med føllvisningen er at de ofte er i vekst, dette kan påvirke både eksteriør og bevegelser. Derfor er det ønskelig å se dem igjen, forklarte Line i artikkelen som tok for seg det å vise føll på utstilling. En 2-årig vallak kan også vises på vår utstilling.
– Tonje Morønning viste sin 2-åring, hoppen M.Y. Soleil De Chanel på Lykset i 2019. Les mer om hennes opplevelse.
– Dommer Bente Tveita deler noen tanker om hva en dommer ser etter når vi kommer med unghesten vår.
Her finner du mer informasjon:
Utstilling på Lykseth Gård 2019
Jeg laster ned tidsskjema og katalog for utstillingen. Sol skal i ringen kl 0900, og kl 09.55. Det er greit å ha god tid og utladet hest, så jeg har alt bestilt døgnboks, og vi reiser kvelden før. Det er dagen før dagen. Jeg ramser opp alt jeg har pakket:
«Grovfôr, kraftfôr, vannbøtte, vanndunk, pass, og vaksiner er på plass. Dekken, hodelag, tøyler, pisk, pussekasse med flettesaker og showshine, ekstra grime, leietau, longeringsline, hansker, hjelm, hvit stevne-bukse, grei genser/overdel, gode sko til mønstring, lommebok og tlf er også pakket.»
Alt skal være med.. Drivstoff på bilen er fylt opp, hengeren er i orden, høynett er gjort klart, flis er fylt på, og vognkortet er med. Da er det bare å laste på en nypusset 2- åring som står klar med transportbelegg og dekken så reiser vi. Dette er M.Y. Soleil De Chanel, daglig kalt Sol, sin første utstilling. Det er også første gang jeg stiller ut hest. Sol var litt som den stygge andungen, men begynner å se nokså bra ut som 2-åring. Jeg har på forhånd hatt god kontakt med oppdretter, som i tillegg er utdannet dommer. Oppdretter er tilstede på utstillingen, og tar imot oss når vi kommer. Det er alltid greit å være flere når man skal ut på tur med unghest, så jeg samkjører med ei venninne. Overnatting til oss selv har vi også ordnet. Når vi ankommer utstillingsplassen kvelden før er alt gjort klart med navn på boksene til hestene. Før vi laster av hestene, går vi og registrerer dem, viser frem pass og at vaksinering er i orden. Vi betalte ved påmelding til utstillingen, så det er i orden. Når dette er gjort, og vi har fått klarsignal laster vi ut hestene, går en liten tur så de får strukket litt på beina, samt bli kjent med området før det braker løs med mye hest og folk i morgen.
Deretter setter vi hestene på boksene, fyller opp vann og mat, og tar kveld. Vi står opp tidlig morgenen etter og er klar for en dag med utstilling. Jeg og venninna mi skal vise hestene i samme ring. Hun er også rett før meg inn til eksteriørbedømming. Jeg har bemerket meg hvem som er før henne igjen slik at det skal være lett for meg å følge med på hvordan tidsskjemaet ligger an. Når vi ankommer utstillingsstedet gir vi hestene mat og fyller på vann. Jeg finner fort ut hva jeg har glemt, men med bekjente som er mer rutinert, får jeg låne nummerlapp og litt våtservietter til den egentlige svarte hesten min.. Jeg gjør oss klar til å ut i ringen ved å børste og flette man, har på meg hjelm og hansker, og hodelag på Sol, med nrlapp på høyre side, for så å gå en liten tur. Oppvarmet hest er viktig. Jeg har på forhånd gjort rede for hvordan rekkefølgen er inn og hvilken hest jeg skal gå bak. Det er 6 andre hester som skal inn i ringen med oss, og vi er nest sist. Vi står og venter utenfor hallen før vi skal inn, og i det porten åpner seg og førstemann går inn, rister Sol seg og mange av flettene går opp.. Hva skal jeg gjøre?? Jeg blir stressa og tenker at vi har mulighet til å gjøre det opp igjen til vi skal inn til eksteriørbedømming.. I ettertid har jeg skjønt at jeg må lære meg å sy fletter som er desidert mer holdbart enn strikker.
Når vi er inne ser jeg fort at Sol har et høyere tempo i skrittet sitt enn de andre, noe som gjør at jeg må holde henne mye igjen, det er for trangt til å ta en volte og vi må holde plassen vår.. Jeg blir enda mer stressa av tanken på at skrittet hennes ikke blir vist frem fra hennes naturlige og beste side, men vi prøver så godt vi kan å få frem et godt tempo. Porten åpnes og vi går ut igjen. Det er en stund til vi skal inn for andre gang, så jeg rekker å sette henne på boks og ordne flettene. Jeg tar meg noe å drikke, setter på hodelaget og stiller meg klar for å inn i ringen igjen. Porten åpnes og det blir vår tur. Vi går inn, gjør som dommer sier, stiller oss opp, mønstrer skritt og trav, for så å slippe henne løs. Synes hun viser seg greit frem til tross for vekst, men ser hun blir på forparten.. under mønstringen sliter jeg med framdrift i skrittet. 2-åringen min har gått fra å være med 6 andre hester i hallen til helt alene, og jeg kan ikke forvente annet enn at hun trekker seg noe mot porten og mister litt piffen under mønstring i skritt. Her skjønner jeg at vi skulle ha øvd mye mer på skrittet, enda jeg følte det satt godt, men det var jo hjemme.. Under løsmønstringen,
vises hun i trav og galopp på åttetall. Deretter får jeg beskjed av dommer at jeg kan hente henne inn. Porten åpnes og vi går ut. Det er litt ventetid frem til premieringen. Når premiering står for tur, skal alle inn i ringen igjen, og man blir ropt opp etter katalognummer for å stille seg frem for dommer én og én. Karakterene til Sol ble 8 på type, 8 på hode, hals
og kropp, 8 på bein, 7 på skritt, 8 på trav og 7,50 på galopp, med helhetsinntrykk på 8. Selv er jeg litt skuffet over egen innsats for skrittet siden jeg vet at det er bedre så lenge hun får fremdriften. Det at hun er på frampart skyldes vokseperioden hun er i. Når alle hestene inne i ringen er ferdig premiert, åpner portene atter en gang og vi går ut etter tur. Resten av dagen var åpen for meg, så Sol ble satt på boks og servert lunsj før jeg tok meg en matbit selv også.Siden jeg uansett skulle være der noen timer til pga at visning av hoppen til hun jeg samkjørte med var senere på dagen tilbød jeg meg å hjelpe til litt i klassen for hoppe og føll. For de som har lyst til å bidra er det som regel alltid noe som trengs å gjøres. Når visningen var omme av våre hester, leide vi de en tur før vi klargjorde til hjemreise.
– Tonje Morønning
Det er alltid spennende når unghestene skal i ringen. Frem til da har de kanskje vært et «ubeskrevet blad». Noen har vært fremme til bedømmelse som føll, men langt fra alle.
Eier/oppdretter er kanskje ekstra spent fordi det er nå det gjelder, vil det bli en sløyfe og god kritikk med hjem? Alle ønsker jo det. For å ta bort noe av spenningen, som ofte kan forplante seg til hesten man skal vise, er det lurt å eliminere noe av denne faktoren på forhånd.
Så hvordan kan man gjøre det?
Tenk på at om denne situasjonen ny og uoversiktlig for deg, så er den ikke noe mer kjent for unghesten. Derfor er det lurt å trene på momentene på forhånd. Alt fra fletting, vasking, lasting på henger, til transport og mønstring. En ny ting av gangen er lett for hesten å forstå. Så gjør det enkelt for den. Ikke introduser mange nye ting på utstillingsdagen. Sett deg inn i utstillingsreglement og planlegg dagen. Alt fra antrekk til mønstrer og tiden det tar å flette. Slik at du som eier eller oppasser har både din rolle og tiden under kontroll. Beregn god tid så du ikke stresser opp hesten med at du ikke vet veien til utstillingen, eller hvor lang tid det tar å gjøre den klar. Dette kan du ha kontroll på, på forhånd. Det gjør deg og dermed unghesten tryggere.
Hesten trenger en rolig og trygg person som mønstrer når den skal i ringen. Er ikke du den personen selv, så skaff hjelp til denne oppgaven for å sikre at unghesten din viser seg optimalt. Og bruk da eventuelt noen som er profesjonell på dette og har gode resultater å vise til fra tidligere.Start i god tid med å trene på mønstring for hånd i både skritt og trav, samt å stilles opp. Unghesten skal vises i hodelag med trinsebitt og tøyler, det bør den være godt vant til. Øv på å kjenne at den skritter godt i hånd, prøv å kjenne hestens takt og følg den. Et godt, engasjert og fremadgripende skritt med ren takt er viktig. Det er det dommerne ser etter. Et godt skritt er en god start, og travet blir lettere å få til, samt mye viktigere enn perfekte fletter. Når travet skal vises er det best hvis hesten legger seg til kontakten og tar støtte på bittet. Da kan man trave den frem for hånd og be om økning og engasjement bakfra. Pass på takten. Travet ønskes ledig og veivinnende med god bruk av ledd. Ledig betyr at hesten traver lett og med god skulderfrihet og innundergripen. Dommerne dømmer ikke mønstrer. Disse tingene er viktig for at hesten skal få et godt utgangspunkt for bedømmelsen sin. Mønstrer kan ha mørk blå genser eller skjorte og lys bukse, normalt pent antrekk er godt nok. Hjelm og hansker er viktig. Pisk kan brukes, men la hesten bli vant til den i god tid så den ikke viker unna mønstreren når den skal trave. Øv på å mønstre på en rett linje mellom to punkter.
2-åringer er i utvikling. De kan vokse eller ha perioder der de ser bedre ut og dager som man kanskje ikke vil vise de frem. Det er alltid en vurdering. Er unghesten i rute med vekst, fôring, pels osv.? Tenk på at du ønsker å vise den frem i best mulig stand. Dette er viktig, men ikke avgjørende for om du skal stille den ut eller ikke. Men husk at dagsform, passe hold og om den generelt er i rute kan påvirke resultatet. Ha det i minnet, så du ikke blir skuffet om dere ikke hadde dagen, og resultatet kanskje ikke sto til forventningene.
Ved bedømming av 2-åringer legges det mest vekt på ting som er gitt den ved fødselen. Man bedømmer grunnlaget den viser for avl og sport i dag, gjennom mange momenter som samlet gir et helhetsinntrykk.
Det vil si en edel type, med godt lynne, velproporsjonert kropp med gode rammer, et godt fundament med rettstilte ben og gode vinkler, taktfaste og balanserte bevegelser med god innundergripen.
Unghesten bør også ha en god bredde i brysthulen for å ha evne til godt oksygenopptak, ikke være trang i garasjene og ha korrekthet i bevegelsene. Korrekthet betyr at den beveger bena rettlinjet. Dette øker mulighetene for en god sportshest fordi det minsker mulighet for skader og feil belastninger som avvik i bevegelsesmønster og skjevstillinger kan gi.
Videre er manken, skulderens helning og halsens ansetning viktig. Alle disse tingene er mer eller mindre gitt, og «vokser seg ikke til» i stor grad. Ansetning betyr halsens vinkel på skulderbladet. Selve skulderens helning er også viktig. En lang og skrå skulder er best. Noe mindre liggende skulder er akseptert på spranghester, men ikke for steil.
En naturlig muskulert rygg og lend viser at 2-åringen har et godt bevegelsesmønster. Den fyller ut overlinjen naturlig, gjennom korrekt bæring fra naturens side, uten trening enda. Ikke på forparten.Proposjoner er viktig. En god ramme med tilstrekkelig lengde i halsen og et passe langt hellende kryss vil «fylles ut» til en velbygd kropp når den vokser seg til. Dette er ting som må være på plass fra starten av. Gode jevne kroppspartier vil si at kroppen kan deles inn i tre like deler, skulderpartiet, midtpartiet og bakparten. Da er hesten harmonisk når den blir voksen.
Jeg håper at litt forklaringer på disse uttrykkene som vi bruker gir dere forståelse for hva vi mener når unghesten får sitt dommerkort og dere skal lese vår beskrivelse av hesten. Og om du lurer på hva vi mener med det som står der, så kom og spør rett etter utstillingen. Så kan vi forklare.
Oppsummert kan man gjenta at når 2-åringen vises er det overordnede målet en edel type, med godt lynne, velproporsjonert kropp med gode rammer, et godt fundament med rettstilte ben og gode vinkler, korrekte bevegelser, fremadgripende og taktfast skritt, veivinnende ledig trav med god skulderfrihet og balansert galopp med god bæring og oppoverbakketendens.
Det er selvfølgelig noe variasjon på optimal bygning og ønskede egenskaper mellom dressur- og spranghester, så dette blir generelt for alle unghester. Det kan også nevnes at når 2-årshingster vises for bedømming så er det kanskje med tanke på å bli en fremtidig avlshingst. Som utstiller har du mulighet til å få en veiledende uttalelse på dette. Gi gjerne beskjed om det på forhånd.
Lykke til med alle de flotte unghestene deres og kos dere på NV-utstilling i høst!
– Dommer Bente Tveita