VINNER NORSK BREEDERS TROPHY 5-ÅRINGER: Therese Søhol Henriksen og Charly Heart

Det har vært tre dager til ende med hestefest i Arendal. Da er det hyggelig å kunne oppsummere en flott helg med mange gode unghester, mye fin ridning og ikke minst – mange flinke Norsk Varmblod-hester som markerte seg på resultatlistene!

Tekst: Marianne Eik Wood

Takk til Juliane Kingren og Nina Sølyst for nydelig bilder!

4-, 5- og 6-åringene har klasser der de blir bedømt etter en poengskala i kapasitet, ridbarhet og teknikk fra 0 til 10. Riv ga trekk på 0,5 poeng.  I år hadde vi vært så heldige å få inn Mikael Nolin fra Sverige som dommer. Han har lang erfaring og har dømt unghest i en rekke land. Han var tydelig og klar i sine poeng og ikke minst tilbakemeldinger om hestene. Både ryttere og publikum satte pris på dette og tok med seg en og annen lærdom hjem.

Etter fint vær både fredag og lørdag møtte vi rustet til både regn, lyn og torden på søndagen! Heldigvis ville værgudene det annerledes og det ble en fin finaledag både vær- og ridemessig.

VINNER BREEDERS OPEN 4-ÅRINGER: Fredrik Seim og Stutteri B’s The Boxer EP

Breeders Open // 4-åringer

Først ut søndag morgen var 4-åringene i Breeders Open, hvor 22 hester møtte til start for å få sine karakterer av Nolin. Med seg hadde de feilene fra den første runden. Og ikke bare ble det en Norsk Varmblod-registrert hest, men i tillegg en kåret hingst som gikk av med seieren!

Fredrik Berg Seim loset sin Stutteri B’s The Boxer EP rundt på en flott måte! Hingsten var feilfri alle dagene og fikk følgende karakterer av dommer Nolin: 8,3 – 8,0 – 8,4  og totalt 8,23. Han kommenterte bl.a. at hingsten var myk, elastisk og ridbar med et godt avstamp. Imponerende når vi vet at The Boxer har stått til avl hele sesongen og bare ble satt i ridning for en liten måned siden.

Stutteri B’s The Boxer EP er etter Emerald van´t Ruytershof med Cardento som morfar, og er oppdrettet av Stutteri B. Hingsten av Fredrik Berg Seim og Katrine Berge Klekken.

Norsk Varmblod stilte med en gavepremie til beste Norsk Varmblod-hest, og denne gikk da også til The Boxer.

SWB-hingsten Elle Karneol e. Kannan x Diamant de Semilly kom på 5. plass med 0 feil og 7,30 i poeng. Elle Karneol er også en godkjent hingst hos Norsk Varmblod. Han ble ridd av Ada Braaten Johnsen og eies av ELLE Hest og rideutstyr AS og Tom Vidar Gjeldnes.

FEMTEPLASS BREEDERS OPEN 4-ÅRINGER: Ada Ada Braaten Johnsen og ELLE Karneol

Kaja Lorentzen og Rigals Solaris Blue

VINNER NORSK BREEDERS TROPHY 5-ÅRINGER: Kaja Risdal Lorentzen og Rigals Solaris Blue

Norsk Breeders Trophy & Breeders Open // 5-åringer

I 5-årsklassen skulle det ris om heder og ære i både Breeders Open og Norsk Breeders Trophy. Det var tett i toppen, og det måtte fightes helt inn for å avgjøre de to første plassene i Norsk Breeders Trophy.

Kaja Risdal Lorentzen gikk seirende ut med vallaken Rigals Solaris Blue e. Chaccon Blue x Lord Coletto, oppdrettet og eid av mor Gunn Inger Risdal. Kaja og Rigals Solaris Blue vant 4-års Breeders Open i fjor, så det er gøy å se at de fortsetter den fine utviklingen. Dommer Mikael Nolin likte også hesten godt og ga gode poeng for kapasitet og teknikk og generelt gode tilbakemeldinger.

Rett i hælene på 1. plassen kom hoppen Love Actually, ridd av Susanne Porskrog Heiestad. Denne hoppen e. Akribori x Lancer II er oppdrettet og eies av rytterens mor, nemlig Marit Hemmingby Nielsen.

3. plassen gikk til Vetle Solenes på vallaken Stutteri B’s Magic Touch of Class D e. Tobajo Picez x Montendro. Oppdretter er Annette Danielsen og eier Trude Gudbrandsen Solenes og Vetle Solenes.

Breeeders Open for 5-års ble vunnet av Håvard Haldorsen Dragset på BWP-vallaken Roundup van de Lentamel e. Bamako De Muxe x Kannan, oppdretter Hulde Aab De Bok og eier Geir Bjønnes Høidal og Liv Hilde Gudmundsen Høidal.

VINNER NORSK BREEDERS TROPHY 6-ÅRINGER: Therese Søhol Henriksen og Charly Heart

Norsk Breeders Trophy & Breeders Open // 6-åringer

I 6-årsklassen ble det utrolig spennende! Her måtte hele fem hester ut i omhopping for å kåre vinner av både NBT og BO. Av de fem til omhopping var det hele tre Norsk Varmblod-hester, noe som er ekstra gledelig.

Vinner av Norsk Breeders Trophy ble Therese Søhol Henriksen med hoppen Charly Heart e. Cornet Obolensky x Heart-Ache BS. Oppdretter er Dag Ove Kingsrød og hoppen eies av Kingsrød Trading. Therese og Charly Heart var gode hele helgen med seier i klassen både fredag og lørdag. Begge dager med 0 feil og 8,93 i poeng fra en positiv dommer som omtalte hesten som trivelig og positiv med en jevn og fin bydning, jevn teknikk, atletisk og med et godt register i galoppen og spranget.

Det er veldig gøy å se at velridende Therese Søhol Henriksen hadde flere norske hester til start – to 6-års og en 7-års. Hun tok også tredjeplassen i NBT med vallaken Kannto e. Kannan x Cento. Også denne oppdrettet av Dag Ove Kingsrød og eid av Kingsrød Trading AS.

Håvard Haldorsen Dragset på den fine hoppa Høidals Catch Shadow klarte å kile seg mellom Thereses to hester og kom på andreplass i Norsk Breeders Trophy! Høidals Catch Shadow e. Cachon x Lasandos er oppdrettet og eies av Geir Bjønnes Høidal og Liv Hilde Gudmundsen Høidal.

Når det gjelder Breeders Open-klassen så klarte Ylva Elida Høidal å snike seg foran Therese i omhoppingen. Breeders Open ble dermed vunnet av Ylva på SWB-hoppen Heart of Gold e. Heartbeat x Cardento. Oppdretter er Stall Bondèus HB og eid av Geir Bjønnes Høidal og Liv Hilde Gudmundsen Høidal.

VINNER BREEDERS OPEN 7-ÅRINGER: Mira Olivia Høidal og Elano de Laubry Z

Breeders Open // 7-åringer

Breeders Open for de 7-årige hestene samlet ikke fullt så mange hester, til sammen ti hester var til start.

Norsk Varmblod var representert ved fine Electric Joy e. Diarado x Warsteiner, ridd av Therese Søhol Henriksen, oppdretter Gro Aasland Våge og eid av Kingsrød Trading AS og Gro Aasland Våge. De hadde dessverre en bom ned både fredag og lørdag og havnet dermed på en fin 5. plass i klassen.

Vinner av Breeders Open for 7-åringer ble Mira Olivia Høidal på Zangersheide-hoppen Elano de Laubry Z e. Echo Van´t Spieveld x Prince Royal. Oppdretter Haras De Laubry og eid av Geir Bjønnes Høidal og Liv Hilde Gundmundsen Høidal.

Team Høidal hadde for øvrig med seg hele 13 hester til stevnet, og endte altså opp med å vinne både 5-, 6- og 7-årsklassen (!) – dette er det bare å applaudere! Rett og slett imponerende innsats.

Vi i Norsk Varmblod vil takke Arendal og Grimstad Rideklubb for et godt arrangement og ikke minst godt samarbeid.

Også en stor takk til vår sponsor Oxer Eiendom som gjorde det mulig for oss å hyre inn Mikael Nolin som dommer. Ikke minst en stor takk til Mikael Nolin selv for god, kunnskapsrik og lærerik dømming.

Hestesport.no

Den svenske dommeren og avlseksperten Mikael Nolin var godt fornøyd med det han observerte, da både kvaliteten på ryttere og hester var langt bedre enn da han sist var i Norge og dømte for om lag fem år siden – på lik linje med hva han også har erfart i en rekke andre land der han også har vært invitert som dommer.

– De unge hestene interesserer meg så absolutt mest, bekrefter han.- Og det er utviklingen – eller nærmere bestemt muligheten til utvikling, som gjør at unghestene appellerer mest til meg. Det er så fint når man har følelsen at man kan gi hver unghest den beste muligheten til utvikling. Alle hester er selvsagt ikke like gode, men alle hester fortjener en like stor sjanse til å kunne utvikle seg, fastslår han.

Og hva tenker så helgens dommer så langt om kvaliteten på fremtidshåpene han har vurdert i Arendal denne helgen?

– Sett under ett har jeg sett god riding denne helgen, synes jeg, svarer han. – Faktum er at både her, i Sverige og i andre land som jeg har dømt i, så har både hestene og rytterne blitt bedre. Spesielt er det flott å se unge ryttere som rir med god selvtillit, og det har igjen en del å gjøre med at hestene har blitt bedre. Slik kommer man inn i en positiv trend, for når rytteren kjenner at hesten kan hoppe, så kjenner man jo også at oj, når jeg tar en halvparade og hesten tar et større sprang og er med, så våger også hesten det. Dette har jeg sett her, fastslår han. – Og så er det jo alltid sånn at det er noen som har dagen sin, og andre ikke. Men jeg er jo ikke her for å dømme rytteren, jeg er her for å bedømme hestens potensiale, avslutter Mikael Nolin smilende.