Hingstekåringen og unghestfinalene går av stabelen 9. – 11. april på Norsk Hestesenter, Starum.

Norsk Varmblod vil gjerne presentere teamet som skal bedømme hestene disse dagene. Teamet består av en kåringsnemd på tre personer, og to testryttere/konsulenter. Vi synes det er spennende at vi har fått med oss nye bekjentskaper med god kompetanse, som vil bistå den etablerte og erfarne kåringsnemda.

Kåringsnemda

Cecilie Kilde – leder av kåringsnemda

Jeg har levd av, og med, hest hele yrkeslivet. Startet som 8-åring, var medlem av Norsk Varmblod fra jeg var 15, da jeg red en del halvblodshester – dvs krysning Dølahest/Fullblods som var i vinden den gang. Har drevet mye med turridning med norske raser.

Er utdannet ridelærer, trener III. Har drevet stall i alle år med alt fra oppstalling, avl, rideskole og trening av hest. Har vært aktiv dressurrytter med utallige seirer og plasseringer i Grand Prix gjennom årene. Kåringsdommer har jeg vært siden ca 1980, men var ute en lang periode p.g.a. jeg hadde egen hingstestasjon.

I 2006 gikk jeg igjen inn i kåringsnemda, og har vært leder siden 2009. Er utdannet som dommer, og har mange kurs fra Sverige, Danmark og Nederland.

Når det gjelder dømming så er det vel ingen hemmelighet at gangartshester og dressur er min store pasjon! Jeg er fortsatt aktiv som trener og rytter, men ferdig med konkurransebiten.

Magne Lilleeng

Jeg startet på ridekurs ved Gjøvik Ridesenter da jeg var 12 år, og kjøpte min første hest da jeg var 20 år for penger jeg hadde tjent på sommer- og helgejobber.

Det ble noen starter i lave sprangklasser på klubb- og kretsnivå, men jeg ble aldri noen «stor» konkurranserytter.

Jeg tok sprangdommer- og banebyggerkurs, og fungerte i mange år som sprangdommer og banebygger på klubb- og kretsstevner. Interessen for eksteriørdømming kom tidlig, og jeg fikk mulighet til kursing på Norsk Hestesenter etter anbefaling fra fylkesagronomen i husdyr. Det ble diverse kurs på Starum, og «lærling» hos nestorene Per Gjestvang og William A. Jensen. Det var ingen formell eksamen, men etter anbefaling fra nevnte dommere ble jeg godkjent som dommer for varmblods ridehest mot slutten av 1980-tallet. Jeg har også dømt diverse ponniraser, og egentlig alle forskjellige raser på fylkesutstillinger, men hjertet har bestandig vært hos ridehestene!

Jeg har vært både nestleder, sekretær og kasserer i Norsk Varmblod sentralt og vært med i diverse utvalg, samt sittet i regionstyret i mange år. Jeg husker ikke hvor lenge jeg har vært med i kåringsnemnda for varmblods ridehest, men det er blitt mange år! :-)

Jeg kjøpte ei hoppe fra Sverige høsten 1982. Det viste seg at hoppa var drektig, og i juni 1983 kom det første føllet. Etter dette har det kommet nærmere 30 føll på forskjellige hopper – noen ble solgt som føll, andre som unghester og et par hopper ble avlet på før de ble solgt som ridehest seinere. Det siste føllet kom i 2012, og nå er jeg kun medeier i én hest. Den er oppstallet to timers kjøretur unna, så det blir lite stallarbeid på meg! :-)

Foto: Hipportalen.no/Maja Farup

Guri Haarr

Guri er veterinær, og mange kjenner henne nok fra de internasjonale stevnene vi har i Norge. I 2019 overtok hun rollen som Norges Rytterforbunds kontaktveterinær mot FEI.

Guri trives godt i salen, og aller helst rir hun dressur.

Jeg begynte å ri ordentlig da jeg var åtte, men fire år gammel var jeg da jeg satt på min første hest. Jeg rir fortsatt. Jeg startet å ri aktivt en gang på 70-tallet, da startet jeg sprang på en skolehest. Etter en liten pause har jeg begynt å starte litt igjen. Drømmen er å komme ut og kanskje få startet Grand Prix med den hesten jeg rir på nå. Også er det kanskje å få ridd opp de avkommene jeg har etter den gamle hoppa mi, opp til Grand Prix, men det er jo noen år frem i tid.

Guri er en aktiv eksteriørdommer og dømmer både ridehest og ponni. Hun er mangeårig medlem av kåringsnemda i Norsk Varmblod.

Testryttere

Espen Michael Wielunski

Espen Michael Wielunski er årets testrytter for spranghestene, og vil også være med som konsulent når hingstene skal løshoppes.

Espen er halvt norsk, halvt australsk og født i Bærum. Familien flyttet utenlands da han var tre, men Espen er nå tilbake i Norge med base i Oslo.

Jeg begynte å ri som 10-åring, først som hobby, men etter hvert ble det mer alvorlig og jeg flyttet til Tyskland som 14-åring for å forfølge drømmen om å bli topprytter. I Tyskland tok jeg 3-årig beriderutdannelse (three-year Bereiter apprenticeship) og det var en viktig beslutning for min videre karriere. Jeg har ridd mye unghest og har kvalifisert 30 hester til det tyske mesterskap for unghester (Bundeschampionatet). Etter Tyskland gikk turen videre til Sveits og så i 2015 til Nederland der jeg startet opp EMW Sportshorses sammen med min bror David. Nå er EMW Sportshorses også etablert i Norge. Det er spennende å være tilbake i Norge og jeg gleder meg til å være med å utdanne, og utvikle norske ryttere. Jeg mener bestemt at Norge har en lysende fremtid i sporten og jeg håper å være med å bidra til den suksessen. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med Norsk Varmblod i april.

Silje Torsvik

Silje Torsvik er årets testrytter for gangartshestene.

Jeg har drevet med hest siden jeg var liten, litt tilfeldig fordi jeg vokste opp i nærheten av ridesenteret i Haugesund. Jeg fikk aldri hest av foreldrene mine, og helt siden jeg startet har jeg derfor ridd masse forskjellige hester. Det har jeg fortsatt med og gjør den dag i dag. Jeg liker utfordringer, og synes det er spennende både med unge, gamle, flinke og misforståtte hester.

Dressurkarrieren startet med at jeg fikk overta ponnien jeg hadde vært hestepasser for, og sammen tok vi medalje i vårt første NM da jeg var 14 år. Etter ponniårene kjøpte jeg min første hest, som jeg utdannet selv og red NM på som junior og ung rytter.

Etter videregående bestemte jeg meg for å ta et friår og jobbe hos Siril Helljesen. Med hennes gode hjelp og system hevet vi oss til landslagsnivå og tok NM-medalje for unge ryttere. Gjennom dette året og mange fine sommerferier hos Siril i etterkant, fikk jeg mye erfaring med håndtering og ridning av alle slags hester, i tillegg til at jeg fikk være med på store stevner i utlandet og bli inspirert av verdenseliten.

Etter oppholdet hos Siril stod studier på planen, og jeg begynte å ri hester for andre og undervise i bergensområdet ved siden av for å ha mulighet til å eie egen hest som jeg utdannet fra grønn 5-åring til seier i Landschampionatet for 7-åringer og senere VB/VA-nivå.

Da studietiden var over flyttet jeg til Stavanger, hvor jeg nå i tillegg til fulltidsjobb som skattejurist har masse flinke elever og tre hester i trening.

Gjennom årene har jeg eid, trent og konkurrert en rekke ulike hester. Tatt plasseringer i nasjonale mesterskap både i aldersbestemte og åpne klasser, samt for unghest, og også vært med på internasjonale mesterskap som rytter, trener og hestepasser.

Det er en ære å bli spurt om å være testrytter på Norsk Varmblod sin hingstekåring, og jeg gleder meg allerede masse!