– Jeg ville gi unghestene en god opplevelse

Tanja Rusovic fra Blue Hors var årets testrytter for gangartshestene, og her forteller hun litt om hva hun synes om Norsk Varmblod hingstekåring, presentert av Invento Kapitalrådgivning.


NB! Del gjerne innlegget i sosiale medier, men all bruk av bilder må avtales på forhånd med fotograf Åse-Berit Jamne

«Det er ikke min jobb å presse unghestene ut over grensene for å lage show»

Tanja Rusovic jobber til daglig med unge hester hos Blue Hors i Danmark.

– Jeg var i år invitert til å være testrytter for dressurhingstene ved kåring i Norsk Varmblod, samt i finalene for 4- og 5-årige dressurhester. Det er min tredje gang på Starum, ettersom jeg har hatt med hingster til kåring to ganger tidligere. Og i år igjen møtte jeg flinke og smilende folk på arrangementet.

Jeg følte meg veldig velkommen fra første minutt. I år var det ekstra spennende at jeg som testrytter kunne være med på den andre siden og høre mer om forbundets visjoner, avlsplan og begrunnelser for bedømmelsene. Min jobb som testrytter er ikke å få hestene til å vise det flotteste, økede travet og presse hestene ut over grensene for å lage show. Det er unghester, og jeg vil gjerne gi dem en god opplevelse. Det er allerede litt stressende for unghesten å være «i byen» – for noen er det også første gang – og så i tillegg ha en fremmed rytter i salen. Så min oppgave var også å unngå å stresse hestene ytterligere med urettferdig press.

«Generelt synes jeg alle hestene responderte godt og gjorde deres beste, det sier mye om hestens ridbarhet»

- Jeg følte at jeg hadde en veldig god kommunikasjon og sparring med avlsledelsen under og etter mine ritt.

– I bunn og grunn vil jeg at hestene går i egenbalanse og at man kan utvikle det ytterligere fra der. For meg betyr det bl.a. at tempoet hver hesten arbeider i er individuelt, og derfor så dere meg ri roligere rundt med fokus på ærlig fraskyv fra bakbeinene, så jeg dermed også kunne legge dem mer ut til tøylen. Noen var mer imøtekommende for mine ønsker enn andre, og det er helt fair og normalt. Men generelt synes jeg alle hestene responderte godt, og gjorde deres beste, og det sier mye om hestens ridbarhet.

– Jeg følte at jeg hadde en veldig god kommunikasjon og sparring med avlsledelsen under og etter mine ritt. Vi snakket med respekt om min følelse fra salen og deres øyne fra bakken og det var en opplevelse jeg setter stor pris på. Det var deilig å ha tid til hver enkelt hest, og hvis noen hadde bruk for to minutter ekstra, opplevde jeg at det var greit. Mitt ønske er ikke å legge føringer for det ene eller andre, men å i samarbeid med avlsledelsen å få hjulpet hestene til en korrekt bedømmelse.

Tanja på Rank Unik, en NV-kåret 4-årshingst e. Revolution x Blue Hors Armano, oppdretter Morten Skov.

«For meg har det vært en riktig god opplevelse»

Søndag fikk jeg også mulighet til å holde en liten clinic. Selv om det var på en hest jeg aldri hadde sittet på før, så oppførte den 4-årige NV-kårede hingsten Rank Unik (Revolution x Blue Hors Armano, oppdretter Morten Skov) seg helt supert og han var en «mega cool dreng»! Mikrofonen min var beklageligvis litt av og på, og jeg er usikker på om folk fikk med seg alt. Men jeg forsøkte i hvert fall å få frem litt av mine holdninger, min filosofi og fokuspunkter rundt utdannelsen av unghesten. Tusen takk for lån av Rank Unik til hans eiere!

For meg har det vært en riktig god opplevelse, og jeg kommer gjerne igjen! Takk for et hyggelig samvær med Norsk Varmblod, Norsk Hestesenter, hesteeiere, ryttere og publikum.

En stor takk til Tanja Rusovic fra alle oss i Norsk Varmblod for en super innsats i helgen, vi håper å se henne i Norge igjen!

- Han var en «mega cool dreng»!