Av: Eva Kindahl

Kan jeg la hesten min gå ute i dag…?
Du har kanskje lest spørsmålet i fra bekymrede hesteeiere på nettet i disse kalde vinterdager.

Jeg har to Norsk Varmblod-hester som er veldig like og samtidig veldig forskjellige. Med en aldersforskjell på 7 år så står den ene på tilvekst mens den andre er i full trening.
Men de har én ting til felles og det er at de går på utegang.

EKS Ment II Be (e: Tobajo Picez-Bernstein), er en 9 år gammel vallak, som representerte Norge under Unghest VM i Verden i 2012 og 2013. Han er i full trening og til helgen skal vi debutere i MB.
I november helbarberte jeg han og han bruker et utedekken. Når temperaturen synker til under -10 får han i tillegg et «innedekken».
Siden jeg ikke har ridebane eller ridehus kjører jeg han til ridehus ca. fire ganger per uke. De andre dagene rir vi på tur.

EKS Sixth Sence (e: Tobajo Picez-Bernstein), er ei 2 år gammel hoppe. Siden hun ikke jobber får hun ha sin naturlige pels og går uten dekken.

Begge hestene kan når som helst gå inn i et rom med halm. Når været er så klart, kaldt og vindstille som det har vært nå, så velger de å leve utendørs. Jeg ser ofte at 2-åringen ligger rett ut i snøen.
Jeg har en utestall med 4 bokser og en stallgang der jeg kan stå å pusse og stelle dem. Der er det «åpen løsning» og like kaldt som ute. Hvis det snør og blåser får vi gjerne litt snø på oss også.

For noen år siden investerte jeg i Thermobar. Denne holder vannet isfritt ned til ca. -40 grader. Ved temperaturer under -20 kan det komme litt is på toppen, men ikke mer enn at hestene har tilgang til vannet. Noen mener at hestene drikker mindre når det er kaldt, jeg opplever at de drikker mer.
Hestene mine har også fri tilgang til høy. Dette er viktig for hester som går ute når det er kaldt. Ved å spise holder de varmen.

Jeg har hatt hester på denne måten siden 2007, og de holder seg friske og glade!
Det er kun en som fryser, og det er meg selv!

Begge på beite

Foto: Eva Kindahl

Mentos mat

Fri tilgang på grovfôr er viktig i kulda! Foto: Eva Kindahl

¨Sixth

Eks Sixth Sence nyter et snøbad. Foto: Eva Kindahl

Mentos Og Sixth Sence

Vann er viktig når det er kaldt og en thermobar holder vannet frostfritt. Foto: Eva Kindahl

EKS Ment II Be Isroser

Hvem sa at man må trene inne i ridehus? Eks Ment II Be med rimfrost i barten etter en utendørs treningsøkt i -20.