Skal du være med på en av våre utstillinger eller unghesttester i år? De neste ukene kommer vi til å legge ut litt informasjon som kanskje kan hjelpe deg. Først ut er føllene – hva bør du tenke på når du skal vise frem føllet?

– Oda Martine Hovde har skrevet en fin oppsummering fra da hun viste sitt føll Domino Effect på Valum Hestesportsenter i fjor.
– Dommer Line Molversmyr deler noen tanker om hva en dommer ser etter når vi kommer med føllene våre.

Ellers anbefaler vi deg å sjekke ut informasjon på hjemmesiden vår

Føllskue på Valum hestesportsenter 14.09.2019

Domino Effect (Hesselhøj Donkeyboy ue. Blue Hors Hotline) var akkurat blitt tre måneder gammel da vi skulle laste på hengeren for første gang og reise på utstilling. I forkant fikk han hovstell av en flink hovslager, og ble pusset og vasket med våtservietter. På mulen og rundt øynene smurte jeg på litt babyolje for ekstra shine. Jeg lot manen være løs og naturlig, selv om mange også foretrekker å flette. Jeg gikk til innkjøp av sort grime med leietau til føllet og brukte hodelag med tøyler på moren. Vi hadde også leietrent daglig etter han ble en måned gammel, og vi øvde på å leie mor inn på hengeren. Føllet skjønte fort at han skulle følge etter.

Føllet mitt sto pent på hengeren med sin mor hele den 2 timer lange kjøreturen. Jeg hadde med meg en tysk jente som jobbet på gården den sommeren. Hun var ansvarlig for å leie moren. Da vi ankom senteret, tok jeg med alt av papirer til dommerne og fikk en kjapp innføring i hvordan det kom til å fungere. De var veldig imøtekommende og forståelsesfulle for at det var vår første utstilling. Jeg og min assistent hadde på oss hvit ridebukse med svarte strømper og sko, lilla jakker med logo som viste hvor vi kom fra, og hjelm.

Da vi fikk beskjed om at det var vår tur lastet vi av hengeren og leide de rett inn i ridehuset. Der stod dommerne midt på nedre storvolte. De ropte ut hvordan de ønsket at vi skulle leie dem slik at de fikk se føllet på best mulig måte. Både på rett og bøyd spor i skritt og trav. Når de ville se galoppen, tvinnet vi tøylene rundt halsen på moren og hadde på longeringstau. Føllet fikk galoppere fritt etter. Etter noen runder i longen på begge sider hvor de så at moren og føllet var såpass rolige og trygge, spurte de om de kunne slippes fritt. Det gikk veldig bra, og føllet fikk vist sine naturlige gangarter på best mulig måte. Jeg korrigerte dem rundt med longeringspisk. Etter noen minutter fanget vi dem inn og skrittet dem til hvilepuls og stilte dem opp for dommerne. De kjente på føllet og så på eksteriør og beinstilling fra alle vinkler.

Da vi var ferdige leide vi dem inn på hengeren, og ventet på protokollen. Når den var ferdig leide vi dem inn i ridehuset og fikk premie og tok noen bilder. Vi fikk beskjed om at Domino var kvalifisert videre til Eliteskuet sammen med Norges beste føll! Vi var fornøyde og lastet hestene på hengeren og reiste hjem til velfortjent beite.

Det var en lærerik opplevelse, og det var betryggende at dommerne kunne fortelle underveis hvordan det skulle gjøres. Jeg var veldig glad for at jeg gjorde de forberedelsene jeg gjorde før utstillingen sånn at føllet var godt håndtert, noe som også er mitt beste tips til alle som skal stille ut sitt føll. Det eneste jeg kommer på som kunne vært forberedt bedre, er at jeg skulle latt flere fremmede mennesker få ta på og sosialisere med føllet. Han synes nemlig det var litt skummelt når fremmede mennesker ville ta på han, men gjorde heldigvis ikke noe stort ut av seg. Alt i alt så er vi en erfaring rikere og godt fornøyde med resultatet!

– Oda Martine Hovde

Det er like spennende hvert år å få se den nye føllårgangen, for å se hvilke kombinasjoner som er gjort og hvordan hingstene avler, ikke minst de norske hingstene. Avlsmaterialet i Norge begynner å bli veldig bra og føllene som blir vist er velpresenterte og av god standard.

Utfordringen med føllvisningen er at de ofte er i vekst, noe som kan påvirke både eksteriør og bevegelser. Av den grunn er det ønskelig å se føllene igjen – både som 2-, 3- og 4-åringer.

Det er fint om dere setter dere inn i utstillingsreglementet, der står det hvilket utstyr som er påkrevet og anbefalt, men er dere usikre på utstyr eller mønstring, så spør oss gjerne.

Håper å se flest mulig av årets føll i på utstillinger i 2020!

– Dommer Line Molversmyr