59 ekvipasjer deltok i CCI3*-S klassen i Westerstede, Tyskland. Blant disse var Norsk Varmblod-vallaken SC Mr. Crichton (Corino VDL x Glorious) ridd av Heidi Bratlie Larsen.

Terrenget felte mange og kun fem ekvipasjer klarte seg med null – deriblant Mr. Crichton. Den gode terrengprøven gjorde at ekvipasjen havnet på en 15. plass og fikk premie i klassen.

Vi synes selvfølgelig det er veldig gøy med en norskoppdrettet hest som klatrer på resultatlistene i internasjonalt feltritt og tok en prat med teamet bak hesten.

Født konge

SC Mr. Crichton er oppdrettet av Stacey Marie Crichton. Han ble født i mai 2014 og hun forteller at han fra dag en var en skikkelig tøffing og en hard nøtt. Bare en uke gammel så kjørte han deg inn i veggen eller travet mot deg med sjefsblikket, han eide alt som var – og det tror han ennå. – Født konge!, forteller Stacey Marie. Holdningen ble lagt merke til på utstillingene også, og han ble kåret til beste sprangføll på Eliteskuet den høsten.

Årene gikk og tiden var inne for innridning. Stacey sier at planen var å ri ham inn og så la han stå et par år, da kroppen hang litt etter. – Gina Mathisen fikk jobben med å ri inn, det var en av de letteste hestene å ri inn da han bare kunne alt – han var rett og slett født ferdig! Hun gjorde en fantastisk jobb, og da beitesesongen var over tok jeg han hjem der planen var han skulle få gå på utgang og bare vokse og være en hest.

Tidlige tegn

Det gikk ikke helt etter planen. – Etter et par måneder måtte jeg finne på noe annet. Jeg hadde ikke mulighet selv til å aktivisere han nok, så da fikk jeg hjelp av Hilde Lamo som red han litt på tur og holdt ham glad. Han var en ekstremt lettlært hest. Han viste gode gangarter, gode sprang og var veldig trygg på tur. Når nye ting dukket opp gikk han rett på. Lå noe over veien var det bare å trave mot så hoppet han over. Han hoppet over mindre pytter og plasket gjennom de store. Det var tydelig at han egnet seg til feltritt helt fra starten av, forteller en fornøyd oppdretter.

Stacey avlet ham i utgangspunktet som fremtidig spranghest for seg selv, men endringer i livsstilen gjorde at hun valgte å selge ham. – Jeg hadde ikke muligheten til å tilfredsstille hans behov eller videre utvikling. Crichton ble solgt til Martine Topstad i 2018 og jeg er en stolt oppdretter og fornøyd over det han har fått til – jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter Stacey.

Godt samarbeid

Eier Martine Topstad forteller at Crichton for henne er en «one in a lifetime»-hest som ble kjøpt med ett mål, og det var at han skulle bli feltrittshest. – Jeg red Norsk Breeders Trophy og Hallmesterskapet i sprang for 4-åringer i 2018, og vant NBT feltritt på ham selv i 2019. Planen var å kvalifisere han for Unghest-VM i 2020, men da ble han operert for alvorlig kolikk. Etter dette ble jeg selv gravid og valgte derfor å sette ham hos Heidi Bratlie Larsen, noe jeg ikke har angret på!
Nå syntes jeg det er så gøy å følge med på det de gjør, og det er planen fremover, forteller en fornøyd eier.

Foto: Privat + Kristian Strøm/ Equipephoto

En hest med alt som skal til

Så da må vi jo høre litt fra rytter Heidi Bratlie Larsen også.  – Crichton kom til meg i april i fjor og vi har på det drøye året vi har hatt sammen rukket å bli godt kjent og utviklet oss masse sammen. Av alle hestene jeg har jobbet med er Crichton en av de helt spesielle. Han er kvikk og spretten på en måte jeg sjelden har kjent i en hest. Han har det fysiske som trengs for å være god i alle tre grener i feltritt, samt et godt hode og en sunn kropp! Han er blid og positiv til å jobbe og trives godt på reiser.

De videre planene for Crichton er at han skal gå en del flere CCI3* for så etter hvert ta steget opp i CCI4*/mesterskapsnivå. – Han er en hest med alt som skal til for å lykkes på det øverste nivået og vi tar den tiden det tar for å være helt sikker på å ikke pushe ham til noe for tidlig. Han er bare 8 år og jeg er helt sikker på at han er der i løpet av noen få år.

– Martine og jeg har et veldig likt syn på hvordan hestene bør ha det i det daglige, samt trenes. Med det mener jeg at selv en konkurransehest på høyt nivå bør få være hest med masse utetid, på store områder sammen med andre hestevenner. De skal ris variert på bane og i terrenget og med nok tid til restitusjon etter konkurranse. Vi har et supert samarbeid som etter planen skal fortsette i mange år fremover.

Kloke ord – vi gleder oss til fortsettelsen og ønsker SC Mr. Crichton og teamet lykke til videre!