Planlegger du en tur til en føllutstilling? Her er noen tips på veien.

Tekst og foto: Rebecca Ballestad-Mender

Føllskuene er den nye verdensborgerens første skritt ut i den store verdenen. Skuene gir et godt innblikk i hvordan hingstene viser seg i avlen, og ikke minst er føllskuene en markedsføringsplass.

Det første man burde begynne med er å registrere føllet, alle føll som skal vises på Norsk Varmblod utstillinger må være registrert eller under registering hos NV når utstillingen skjer. Nå kan du sette i gang med registreringsprosessen umiddelbart etter at føllet er født, du kan finne registreringsskjema her. For deltagelse i offisiell klasse ved et Norsk Varmblod-arrangement må hestens registrerte eier være medlem av Norsk Varmblod inneværende år. Vi anbefaler å sjekke dette i god tid før utstillingen.

På utstillingen

Ved et føllskue deles føllene i sprang- eller gangartsklasse. Visningen innledes ved at man leier hoppe og føll – og følger dommernes instruksjoner. Føllets eksteriør bedømmes, så vises det i skritt og trav. For å vise galoppen, slippes føllet løst. Noen velger da å slippe hoppen også for å få vist føllets gangarter, andre mønstrer hoppen i trav og lar føllet galoppere med – dette avhenger av hva man har erfart fungerer best for denne hoppen og dette føllet.

Forberedende trening

Begrepet «dagsform» er sentralt ved et føllskue. Dommerne vurderer det de ser der og da. Noen kan oppleve at føllet slett ikke viser seg som de har pleid hjemme – eller omvendt. Et føll blir også fort trett, og under en slik utstilling er det mange nye inntrykk som føllet skal fordøye.

Spør man de som reiser ofte ut med føll, er svarene ulike på hvordan de forbereder seg til slike skuer. Noen føler at den beste forberedelsen ligger i det at føllet er vant til å bli leid  og at ytterligere trening innebærer at føllet ikke viser seg så våkent som det burde. Andre igjen legger ned mer tid i trening.

Velger man å legge ned litt tid i trening er det flere ting å tenke på. Et treningstips er å passe på at man går noen rette linjer med hoppe og føll sammen. Varier litt mellom å ha føllet ved siden av hoppen, bak og foran. Det er viktig at hoppen – og dermed føllet – skritter godt frem. Samme øvelse gjentas i trav. Den som leier føllet må passe på at man går ved siden av føllet, aldri foran.

Dommerne skal vurdere føllet også mens det står stille. Å legge inn litt trening i dette kan være lurt, og be gjerne noen om å agere som dommere ved at de går rundt føllet.

Når hoppen mønstres på utstilling, skal hun ha hodelag på. Det kan derfor være grunn til å ha hodelag på under trening. Den som mønstrer hoppen må hele tiden følge med på føllet. Hvis føllet for eksempel slår over i galopp, må man ta hoppen ned i tempo slik at føllet finner travet igjen.

Treningen skal ikke være lang, et føll blir fort trett og kan synes treningen er demotiverende. Det er også viktig å tenke på at underlaget ikke skal være hardt.

Den siste finishen

En velstelt hoppe i god form gir et godt inntrykk sammen med ditto føll. At føll og hoppe er fulgt opp med verking av høvene er viktig.

Det kan være hensiktsmessig å la hoppe og føll tilbringe nettene i stallen den siste tiden før utstillingen. En blankpusset hoppe er en selvfølge på utstilling, og hun bør presenteres med fletter. Fletter på føllet er ikke et must, men fletter kan bidra til å presentere den bedre. Et rent og velstelt føll gir det beste inntrykket. Det er ikke alltid føllpelsen har forsvunnet før det er utstillingstid – noen velger da å klippe føllet.

Føllet skal vises i grime. Grimen må være rett tilpasset, unngå for store grimer. Lærgrime ser godt ut, men nylongrimer i diskrete farger fungerer også fint.

Ikke glem de tobeinte

… som følger med hoppe og føll. Disse bør stille pent antrukket, gjerne en hvit bukse og skjorte, eventuelt en mørk overdel – gjerne blå som er NVs farge. Det ser godt ut dersom de som mønstrer hoppe og føll er likt kledd.

Hansker, pisk og hjelm – for føll kan være rimelig uforutsigbare – er lurt. Godt fottøy er også viktig, ridestøvler er ikke så godt egnet. Man skal gå og løpe en del i løpet av dagen, så et par gode joggesko kommer godt med.

Turen til utstillingsplassen

En tur til et føllskue innebærer for de fleste en kjøretur. For de fleste hopper og føll fungerer tiden på hestetransporten best dersom moren bindes og føllet står løst ettersom både hoppe og føll ofte blir redde og urolige hvis de står adskilt av en vegg. Er det snakk om en lengre tur, vil føllet gjerne ha melk underveis også. Med hest i hengeren skal man alltid kjøre forsiktig og hensynsfullt, det må man selvsagt tenke ekstra godt igjennom når man har et lite føll med i hengeren.

Står hestene i fremoverretning i hengeren, kan det være lurt med en vegg ved frambommen slik at føllet ikke går under. Bruker man høyballer til dette, så pass på at trådene ikke vender inn mot hestene. Det er lurt å sette en plate mellom høyballer og bom, så føllet ikke kan henge seg opp i noe. Husk også å lukke øverste lem bak, så ikke føllet kan finne på å hoppe ut.

God tid er alltid en fordel – også når man har med hoppe og føll. Pass på at du har god tid på utstillingsdagen, være ute i god tid slik at de firbente har tid til å falle til ro før de skal vises frem.