World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH) arrangerer «World Breeding Championships for Young Horses» (Unghest-VM) i de internasjonale grenene sprang, dressur og feltritt hvert år i samarbeid med FEI.

Arrangementene foregår i tre ulike land:

Spranghestene konkurrerer i Lanaken (Zangersheide) i Belgia, 23. – 26. september.
Dressurhestene i Verden i Tyskland, 8. – 11. september
Feltrittshestene i Le Lion d’Angers i Frankrike, 20. – 23. oktober

Intensjonen er at det skal konkurreres på hester oppdrettet i de respektive land slik at avlsforbundet kan vise frem det beste fra egen avl. Antall plasser til mesterskapet blir tildelt med utgangspunkt i størrelse på avlsorganisasjonene i landet.

Unghest-VM (UVM) er således et avlschampionat for 5-, 6- og 7-årige hester – en konkurranse stambøker imellom – der Norsk Varmblod (NV) og Dansk Varmblod Norge (DVN) disponerer plasser gjennom sine medlemskap i WBFSH. Plassene tildeles primært hester som er førstegangsregistrert i NV og DVN. Dersom det er restplasser, kan andre hester fra øvrige avlsforbund søke om uttak forutsatt at øvrige kriterier er oppfylt.

Unghest-VM i dressur

Mesterskapet er i gang denne helgen. Dessverre nådde ingen NV-hester opp til kvalifiseringskravene, men vi er glad for at Norge er representert i 5-årsklassen via Silje Indrebø med DVN-hesten Triumph Zamba (e. Blue Hors Zack – Sir Donnerhall I). Silje eier selv Zamba, som er oppdrettet av Jonas Elvebakk og Rune Johannessen. Vi ønsker lykke til!

Unghest-VM i sprang

Kaja Lorentzen og Rigals Solaris Blue

I sprang er to NV-hester tatt ut til å representere Norsk Varmblod – en 5-års og en 6-års.

Rigals Solaris Blue (Chaccon Blue x Lord Coletto, oppdretter Gunn Inger Risdal) representerer oss i 5-årsklassen. Vallaken ris av datteren Kaja Lorentzen Risdal. Rigals Solaris Blue vant nylig Norsk Breeders Trophy og vi gleder oss til å følge de i UVM.

I 6-årsklassen fikk Håvard Haldorsen Dragset og NV-hoppa Høidals Catch Shadow (Cabachon x Lasandos, oppdretter og eier Geir Bjønnes Høidal og Liv Hilde Gudmundsen Høidal) billett til UVM. Håvard har etter samråd med hestens eiere valgt å ikke ri UVM denne gangen, men vi er sikre på at vi kommer til å høre mer fra dem på andre arenaer.

Vi gratulerer begge med uttaket og ønsker Kaja og Rigals Solaris Blue masse lykke til. Vi vil også rette en stor takk til vår samarbeidspartner Horse&You som sponser Kaja og Solaris Blue med profilerte NV-artikler! Sjekk hjemmesiden deres for dine profilklær!