Har du en hoppe du kunne tenke deg å bedekke, men er usikker på hvilke hingster du kan bruke? Har du sett deg ut en hingst du kunne tenke deg å bruke, men er usikker på om den er godkjent for registrering av føllet i Norsk Varmblod?

Det har skjedd endringer i forskriftene som regulerer kåring av hingster i Norge og vi har forsøkt å gjøre det så enkelt for deg som mulig å bedekke og registrere føll i Norsk Varmblod. Du kan lese detaljert om de nye bestemmelsene i «Bruk av hingst sesongen 2015«, eller du kan ta en titt under for en forenklet versjon:

Sjekk følgende:

Er hingsten oppført på Hingsteliste A?
Er hingsten oppført på Hingsteliste B?

Hvis hingsten står på en av listene, så er det bare å bestille sæd, veterinær og bedekke hoppen din. (hvis hingsten passer hoppen temperaments-, og eksteriørmessig selvfølgelig)

Er hingsten ikke oppført på en av hingstelistene?

Søk om bruk av hingst som ikke står på hingsteliste. Før du bruker en hingst som ikke står på listen anbefaler vi at du:

Sjekker at hingsten er avlsgodkjent (kåret) i enten: Dansk Varmblod, Finsk Varmblod, Svensk Varmblod, KWPN, Trakehner, Hannoveraner, Holsteiner, Oldenburg (tysk), Selle Français, Belgisk Varmblod (BWP), sBs  eller Zangersheide.

Sjekker hingstens Osteochondrose, spatt og strupepipingsstatus fordi dette er en av de helsemessige årsakene som kan føre til at hingsten ikke godkjennes.

Søk om bruk av hingsten senest 31.12.2015. Du behøver altså ikke søke om bruk før bedekning, men vi anbefaler at du gjør det, spesielt hvis du er usikker på hingstens helsestatus, eller om du ønsker å bruke en tre, eller fire år gammel hingst som ikke har gjennomført bruksprøve i den stamboken den er kåret.

Hvis du er usikker på om hingsten kan bli godkjent, ta kontakt med stambokkontoret før du bedekker hoppen. Stambokkontoret kan også kontaktes for formidling av generell avlsrådgivning: [email protected]