Helgen 10-11. Oktober 2015 inviterte Norsk Varmblod region 3 til unghesttest for Østlandet, på Drøbak ridesenter.

Siril la i første omgang vekt på å forklare hva som forventes av en hest på de forskjellige aldersnivåene, og gikk deretter inn på de enkelte hestene og gav tips og råd til videre utdanning.

R3 Siril Clinic DastiFørste hest ut var Stallknektens D`Asti, en lekker, stortgående 3-års hoppe etter De Noir – Painters Row xx – Aleksander. Oppdretter er Kjetil Skaugen, og D’Asti er eid og ridd av Lena Erlandsen. Hun var innridd først på sensommeren, så denne var ganske grønn. Hoppen er også drektig med Fürst Romancier. Ekvipasjen fikk jobbe med fremdrift og enkle overganger. Fokuset var gjennomgående på å motivere hesten, og gi hesten oppgaver den mestret i tillegg til å tenke fremover.

R3 Clinic Siril LL Royal DelayNeste hest var 4-årige LL Royal Delay. Oppdretter og eier av denne er Magne Arild Lilleng. Hoppen er etter Royal Olymp – Sandro Hit, og er startklar i LB og påbegynt LA øvelsene. Rytter: Aurora Van der Velpen. Dette var en helt annen type enn 3-åringen. Denne flotte unghesten var en mindre og mer kompakt type som viste god oppoverbakketendens og mye skulderfrihet. De fikk jobbe videre med overganger, og fikk i oppgave å holde på kontakten mens de øvde på å lenge steget noe gjennom tempovekslinger. Royal Delay ble beste 2 års gangartshest ved Eliteskuet i 2013.

Så kom det en 4- åring og en 5-åring inn på banen samtidig.

logotyper-agria_dyreforsikring_440x2204-åringen het Dakota, og var etter Dagostini – Wittinger med rytter Helene Hovlandsdal. Denne flotte unghesten viste god evne til egenbalanse allerede, og demonstrerte fine overganger og arbeid i kontragallopp. Siril var nøye med å legge opp oppgavene slik at hestene fikk en rolig og trygg progresjon. I arbeidet med kontra, startet hun gjerne med svak kontra fra midtlinje til sporet og så overgang til trav, før man startet arbeidet med kontra på 3 buer.

5- åringen het Linghs Legacy, en vallak etter Lingh – Paridor. Eier og rytter Karina Johannesen. Den var ikke helt aldersadekvat utdannet da eier har nylig vært gravid og hesten har hatt en skade. Men, den viste oss veldig gode øvelser for å få en hest til å søke brem mot bittet. Denne hesten hadde lett for å krølle seg i nakken og bli spent. Siril poengterte da at det var viktig at rytteren turde ta korte nok tøyler til at hun fikk kontakt, og deretter red frem slik at hesten lærte å strekke seg frem til kontakten. Siril berømmet også den evne til samling og letthet for sideøvelser.

R3 Camilla Kalseth Havanah Siril ClinicSist ut av demohestene var Camilla Kalseth med Havanha e. Don Romantic – Laurin, oppdrettet av Tove Olsen og eies av Trude og Helene Myklebust. Hesten viste god kvalitet i gangartene og vi fikk se arbeidet mot begynnende samling. Hun fikk jobbe hovedsakelig med tempovekslinger, hvor Siril poengterte viktigheten av å ikke kreve for mange steg i begynnelsen, ri ut av samlingen og frem. Dog ikke nødvendigvis for mye frem med en gang da den godt kunne jobbe og variere form og samling kontrollert. Hun fikk i tillegg jobbe med løsgjørende øvelser som sjenkelvikninger i galopp, for å forbedre changementene. Resultatet ble riktig så bra, med rene, luftige bytter til begge sider.

Til slutt red Siril sin fantastiske Rosenstolz (Rocky). Hannoveraner født 2006 e Rotspon –De Niro – Hohnsdorf, hvor hun viste hvordan harmonisk og vakker ridning ser ut!! Hun startet hesten med arbeid i galopp, før hun gikk videre til å jobbe med tempovekslinger og løsgjørende sidebevegelser. Etter hvert fikk vi se begynnende samling, og arbeidet inn mot piaff / passage. Vi fikk se hvordan hun bruker piruettarbeidet som styrketrening og løsgjøring, og hvilken fantastisk styrke denne hesten har utviklet.

R3 Clinic SirilDet var en tydelig rød tråd gjennom hele arbeidet til Siril, hvor fokuset på fremadsøkende, positive hester var gjennomgående. Vi fikk se hvordan hun tidlig startet arbeidet med overganger/tempovekslinger, og hvordan dette ble utviklet i takt med hestens alder og utdanningsnivå.

Det var utrolig spennende å følge den røde tråden i utdannelsen til hestene, og se hvordan Siril hele tiden følger de samme prinsippene fra ny-innridd unghest til internasjonal topphest.

Vi vil gi en stor takk til alle deltagere og Siril, for en lærerik og spennende clinic.

En stor takk også til sponsor Agria Dyreforsikring og alle publikum, det var godt oppmøte og god stemning!