Elitehingsten Earl klatrer ti plasser

Da WBFSH nylig publiserte sin rangering over de 100 beste hingstene i de forskjellige disiplinene finner vi den NV-kårede elitehingsten Earl (1999) e. Escudo I x Lanthan, på en hyggelig 61. plass, noe som er opp hele ti plasser fra 2021.  

Tekst: Marianne Eik Wood
Foto: Privat

«Med første årgang fra 2018 begynner vi så vidt å se avkommene ute i sporten og det skal bli spennende å følge de i årene som kommer»

Elitehingsten Earl (foto: privat)

Blant dressurhingstene ser man en retur av Johnson på førsteplass, mens Quaterback har kjempet seg opp til 2. plass etter å ha vært blant de ti best rangerte i flere år. På 3. plass finner vi Sir Donnerhall og altså vår egen Earl på 61. plass.

Poengene til alle avkom etter hingstene blir lagt sammen og ut ifra dette setter man opp den endelige topp 100-listen.

Earl har tre avkom på listen:
Scoop Du Bois Luric (SF), Earl x Thurin*hn født 2006 som bl.a. gjorde det veldig bra på et 3* stevne i Le Mans i oktober der han startet Grand Prix og Grand Prix Freestyle.
Errol 4 (HANN), Earl x Chasseur I født 2005 og ute i Grand Prix på 3* og 4* stevner.
Emilio 111 (HANN), Earl x Dynamo født 2007, også han ute i 3 og 4* Grand Prix.

Earl var en allsidig hingst. Han startet sin karriere som spranghest og har en mengde med seirer og plasseringer i MB (130 cm) som unghest. Så valgte Landgestüt Celle å omskolere hingsten til dressur, hvor han ble flittig brukt på Celles fantastiske hingstevisninger gjennom mange år. Han var utdannet til GP dressur.

Avkom

Earl har tre kårede sønner og har mange statspremiehopper etter seg. Han var en allroundhingst med flere avkom i toppsport som går på Grand Prix-nivå både i sprang, dressur og feltritt. I 2020 var han nummer 45 på WBFSH sin rankingliste over topp 100 feltrittshingster! Han hadde gode avlsindekser både i sprang og dressur og ble utsett til beste godkjente hannoveranerhingst født 1999, da han avla bruksprøve i 2003. På denne gjennomførte han en fantastisk 100-dagers hingsteprøve og ble totalt nr 1 av 50 hingster etter alle disipliner var avprøvd (sprang, dressur og feltritt). Sluttresultat på 143,91.

Earl ble kjøpt inn til Norge av Lillian Strand, Stutteri ML i 2017 og har over 60 avkom registrert i Norsk Varmblod. Med første årgang fra 2018 begynner vi så vidt å se avkommene ute i sporten og det skal bli spennende å følge de i årene som kommer, forteller Lillian.

Earl var kåret i Hannoveranerforbundet, Mecklenburgforbundet og Norsk Varmblod, og i 2018 ble han tildelt elitestatus i Norsk Varmblod.

Earl ble av helsemessige årsaker avlivet 3. mai 2021. Men med så gode meritter, og så mange gode avkom, lever historien om Earl videre!