Det er hyggelig lesning å gå igjennom resultatlistene til årets Norsk Breeders Trophy/Breeders Open som ble arrangert av Arendal og Grimstad Rideklubb 16.-17. september. Startfeltene kunne godt ha vært større, men det var gledelig mange gode karakterer fordelt på årets firbente deltagere.

Tekst: Rebecca Mender-Ballestad og Åse-Berit Jamne
Foto: Edel Gutvik

Fire år unge og innenfor railen

Fireårsklassen under Breeders Open var liten og eksklusiv med kun syv finalister søndag. Det ble en kåret hingst med Dansk Varmblod som avlsforbund som gikk til topps i Breeders Open. Karakterene nådde helt opp til to ni-tall, de kom for henholdsvis harmoni og for utviklingsmulighet i DWB-hingsten Rank Unik (Revolution/Blue Hors Armano, oppdretter Stutteri Unik). Sammenlagt ble prosentresultatet 86,800. Hingsten ble ridd av Rebecka Monsen Dalvik fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb.

Lena Erlandsen fra Nedre Romerike Rideklubb hadde med seg sin hjemmeavlede NWB-hoppe Sabliér (Desperado/Lancer II). Denne hoppen viste seg også godt frem med løfter om en lys fremtid – 8,9 ble karakteren for utviklingsmulighet. Samlet karaktersum ble 85,600 – det ga andreplass i Breeders Open.

Femårsklassen

DWB-hoppen Aagaardens Litha (Hesselhøj Donkey Boy/Jazz, oppdretter Stutteri Aagaarden) innledet lørdag med en klar seier etter 89,800 – der hele tre nitall glitret i tabellen (skritt, galopp og utvklingsmulighet). For ettergift fikk hoppen hele 9,5. Søndag ble fasit 86 blank – igjen glitret det i et nitall for utviklingsmulighet. Sammenlagt med 175,800 prosentpoeng ble det seier i Breeders Open for Litha sammen med sin rytter Amalie Aarrestad Erevik fra Stavanger og Sola Rytterklubb.

Nummer to i klassen ble også en DWB-hoppe; Sky (Secret/JJ Rayban, oppdretter Kristin G. Andresen). Denne hoppen ble godt vist til 85,500 % første dag og 80,500 andre dag av Sami Anttoni Vuoristo (Tanum Rideklubb).

Tredjeplasserte i Breeders Open klassen, som telte 12 femåringer, ble Madeleine Røisland Randeberg med Lentos Mantovani (Revolution/Casir Ask).

Denne NWB-vallaken er avlet av Linne Eidsaa. Med 155,600 totalt (77,200 samt 78,400 %) ble resultatet av helgen hos Arendal og Grimstad Rideklubb seier i Norsk Breeders Trophy på Lentos Mantovani og rytter Madeleine fra Stavanger og Sola Rytterklubb.

Nummer to i NBT ble Stutteri B’s Slip Slidin’ Away med rytter og eier Line Boleyn Melle-Børresen. Denne vallaken e. Springbank II x Stall-K’s Dynamit er oppdrettet av Stutteri B, og oppnådde et samlet resultat på 149 %.

Marianne Sundal og S.E. Pirouz (Tobajo Picez x Diarado, oppdretter Stutteri Eken v/Åse-Berit Jamne) tok tredjeplassen med 139.8 %.

Helnorsk seksårsklasse

Seksårsklassen rommet fire håp for morgendagen, alle sammen Norsk Varmblods-registrerte. To strake klasseseire og 172,800 prosentpoeng (87,800 og 85,00) ble resultatet for NWB-vallaken Tobajo Masterpiece (Tobajo Picez/Löjtnantshjärta, oppdretter Tormod Bakke Johnsen). Denise Nathalie Kristiansen fra Gjøvik Rideklubb viste denne borkete vallaken riktig godt frem til fem jevne, gode karakterer. Dette betød seier i Breeders Open for denne vallaken.

Seieren i Norsk Breeders Trophy gikk Elviras Troublemaker (Akribori/Ragazzo, oppdretter Stall Elvira) med Kristine Victoria Johansen fra Bruråk Hestesportsklubb i salen. De sanket inn 171,200 % totalt.

Andreplassen gikk til Mette Hansson og Vivelstads Reflection (Revolution x Stall-K’s Dynamit, oppdretter Stall Vivelstad) som oppnådde 152.8 %.

Kun to 7-åringer med i år

Kun to ekvipasjer deltok i syvårs-klassen – Sami Anttoni Vuoristo hadde med seg DWB-vallaken Castro SEM (Cantolar/Louvre S, oppdretter Esben Pedersen). Det ga to klasseseire og seier med 145,872 totalt i Breeders Open, foran Lena Erlandsen med NWB-hoppen Look At Me (Fürsten-Look/Lancer II, oppdretter Lukas Knapec) med 144,275.

En motivasjonsboost

For Rebecka Dalvik, som toppet resultatlisten i 4-års klassen, var det en første gang hos Arendal og Grimstad Rideklubb:
-Jeg har aldri vært på denne stevneplassen før. Men for ett flott sted! Både anlegget og arrangementet var virkelig flott i helgen! Og ikke minst var vi jo også heldige med været, forteller Rebecka.

Rytteren hadde forventninger til helgen i Arendal: – Så klart hadde jeg forventninger for helgen, sier hun og smiler: – Hesten er fantastisk på ALLE måter. Jeg ble ekstremt positivt overrasket over de gode karakterene og tilbakemeldingene. Det var virkelig stas, og er en skikkelig motivasjonsboost for tiden fremover med han.

Rebeckas Rank Unik, eller Frank som han kalles, er en stor hest å ha med seg med hans 1,80 m på strømpelesten, men han er likevel ukomplisert reiseselskap: -Helgen gikk egentlig akkurat som forventet med tanke på hans prestasjon. Jeg visste at han var så trygg og enkel i hele reise- og stevnesituasjonen, så trygg at jeg der ikke trengte å forberede noe spesielt for han. Og med det også kunne jeg også gi ham helt fri på fredagen når vi ankom. Dermed hadde han litt ekstra å gi på søndagen, når det virkelig gjaldt. Jeg ville ikke at søndagen skulle bli tredje dag på en ridebane for ham. For det er faktisk veldig sjelden at jeg rir unghestene tre dager på rad på bane. I tillegg var jo stevnet på ett nytt sted etter en reise, det tar bare mye energi og tapper de litt mentalt. Så for meg var det helt klart at fredagen ble fridag, selv om jeg visste at han da ville bli litt spent og frempå ved første start. Det ble han, og han gikk litt på forparten, men han viste seg likevel helt superfint og tok dette med bortestevne helt fint.

Koste oss både på banen og i stallen sier 5-årsvinner

Amalie Erevik toppet resultatlisten med Aagaardens Litha i Breeders Open, en hest som eies av hennes svigermor Kaja Stokstad. I tillegg til å ri selv, hadde Amalie også med seg en ridende elever – deriblant Madeleine Røisland Randeberg som vant NBT med Lentos Mantovani.

-Jeg er så fornøyd med den helgen, vi virkelig koste oss, både på banen og i stallen, fastslår Amalie med et smil og egen og elevers opplevelse i Arendal. – Jeg er veldig stolt av Litha for de to fine rundene vi hadde, samt min elev gjennom mange år, Madeleine Randeberg med Lentos Mantovani!

Amalie har stor tro på sin Litha:
-Litha har bare gått noe få stevner, og det har gått noen måneder siden forrige start som var Falsterbo Horse Show i Sverige. Hun har utviklet seg en hel del bare siden det, og det var kult å kjenne at vi klarte å ta det med oss innenfor railen også. Hun er virkelig en enestående hest, så modig og selvstendig – hun har alt som skal til for å gå på de store banene i fremtiden.
Breeders var en første gang for rytteren.
-Jeg har aldri ridd Breeders før, og det ga absolutt mersmak! Fantastisk at Norsk Varmblod lager et tilbud til de med unghest, uansett avlsforbund, det skulle vi hatt enda mer av. Unghestchampionater er virkelig så moro og så veldig nyttig i utdannelsen av fremtidige konkurransehester i toppsport.

Rytteren og treneren roser arrangøren også:
_Det var utrolig fint å være på anlegget til AGR i Fevik. Veldig blid og imøtekommende arrangører, alt gikk som det skulle og ingenting var noe problem. Hestene fikk oppstalling i fine, faste stevnebokser og fri tilgang til deres nye Equine Lounge! Det ble arrangert en kjempefin ryttermiddag i flotte lokaler på stevneplassen. Jeg reiser gjerne tilbake til AGR og håper de skal ha Breeders neste år også!

Begeistret for opplevelsen er også Amalies NBT-vinnende elev: -Jeg er veldig fornøyd med resultatene fra stevnet, smiler Madeleine. – Jeg og Mantovani har hatt det utrolig gøy sammen både innenfor railen og i stallen. Vi har blitt enda mer kjent og laget nye minnerike opplevelser. Jeg har vært utrolig heldig med god hjelp i helgen, både av dyktige trener Amalie, og flinke medhjelpere.
Breeders var kun andre stevne for denne ekvipasjen. – Vi har ikke vært et par lenge, har kun startet ett stevne sammen tidligere. Dette ble vårt første reise-stevne sammen, og han har vært så god og snill – helt eksemplarisk. På lørdagen ble det litt spenninger fra både min og Mantovani sin side, men i finaleprogrammet på søndag fikk vi vist oss fra absolutt den beste siden. Jeg er utrolig takknemlig for å få være rytteren til fine Lentos Mantovani, så veldig takknemlig for tillit fra hans eier og oppdretter Linne Eidsaa!

Ros til dommer og arrangør

I seksårsklassen levde vinneren av Breeders Open opp til navnet sitt – Tobajo Masterpiece gjorde en elegant jobb sammen med sin rytter Denise Nathalie Kristiansen. Norsk Breeders Trophy-vinneren levde derimot ikke opp til navnet sitt – heldigvis.
Kristine Johansen med Elviras Troublemaker fra Bruråk Hestesportsklubb hadde en fin helg i Arendal:
-Jeg synes det gikk bedre enn jeg hadde sett for meg, til tross for en lang reisevei fra Trondheim så var Troublemaker positiv og energisk. Han fungerte bra til tross for at han var litt anspent inne i railen, så vi fikk vist fine momenter. Vi hadde noen små feil, men han er jo bare seks år, så vi tar med oss alt det bra vi fikk vist videre.

Lena Erlandsen har gjennom årene ridd inn adskillig erfaring i unghestklasser og mesterskap, gjerne på egenavlede hester. I Arendal ble fasit for denne rytteren beste NV-hest og andreplass i Breeders Open for 4-åringer samt beste NV-hest og nummer to – riktignok av kun to – i Breeders Open for 7-åringer – med to halvsøstre.

-Det ble delt ut rikelig med poeng av et hyggelig dommerpanel bestående av Lars Ringkjær, Aud Kari Fauske, Anita Simonsen og Tina Solbakken. Tilbakemeldingene var konstruktive og lette å følge. Jeg synes det var veldig bra at de turte å bruke skalaen, fastslår rytteren som også har gode ord på lager til arrangøren: – Arendal og Grimstad Rideklubb er drevne og fantastisk hyggelige folk som sørget for at det ble et flott arrangement som gikk helt knirkefritt. Anlegg og baner kunne heller ikke vært bedre, korte avstander og alt man trenger – super oppvarmingsbane for unghester med masse plass. Jeg håper at de kan tenke seg å arrangere dette neste år også og at enda flere unghester vil ta turen til sørlandet. Det er kanskje litt lenger å kjøre for en gruppe bortskjemte østlendinger, men det er mer tilgjengelig før sør- og vestlendinger.

Rytteren er også fornøyd med egne hester og egen innsats. – Vi hadde en super helg på alle måter. Hestene gjorde sitt beste og oppførte seg etter boka. Sabliér på 4 er fortsatt veldig grunn, hun ble ridd to måneder i løpet av høsten i fjor og så to måneder nå etter sommeren. Hun går på løsdrift og har ikke sett noe av verden ennå, bortsett fra 3-årstest og Eliteskue i NV i fjor. Det var første gang hun så en rail nå i helgen, og det var litt mye å titte på, men jeg er stolt over hvordan hun viste seg! Storesøster Look At Me har sett en del av verden og slappet mer av. Hun ble først ridd inn da hun var fire, og går ikke dressur mer enn 3-4 dager i uken. Hun mangler fortsatt en del styrke, men jeg synes vi er på rett vei, og hun bærer seg bedre for hver start synes jeg. Søndag fikk vi en dyr misforståelse i begynnelsen av 3’er serien, men alt i alt er jeg superfornøyd og stolt av søstrene som begge er hjemmeavlede!

LOOK AT ME:

I 2016 viste Lena Erlandsen og Lukas Knapec frem sitt føll Look At Me på Eliteskuet i Norsk Varmblod - siden da har det blitt adskillige unghestklasser både nasjonalt og også i Falsterbo i sommer. I Arendal red Lena den nå 7 år gamle hoppen godt rundt i Breeders Open (foto: NRYF).