Norsk Varmblod kåringsnemda består av Cecilie Kilde (leder), Guri Haarr og Magne Lilleeng. Under Hingstekåringen, Norsk Varmblod Elitefinalen og Pferdia Unghestefinale får kåringsnemnda bistand fra testrytterpanelet ved Silje Bakken og Nina Braaten. Når det gjelder sprang- og gangartsvurderingene, får kåringsnemda også bistand fra to nederlandske konsulenter. Kees van de Oetelaar vil være rådgiveren på sprangsiden, mens Karin Retera vil følge gangartshestene.

Tekst: Rebecca Ballestad-Mender

Kees van de Oetelaar:

Kees van de Oetelaar er leder av Anglo European Studbook (AES), og har i mange år fungert som dommer innen AES hvilket han stadig gjør. AES er en stambok med britisk utgangspunkt, stiftet av nederlandske Henk Minderman. AES har sin base i England, men utover det har forbundet ikke noen riksgrense. De avholder hingstekåringer blant annet i Italia, Belgia og Frankrike.

Kees, som har gått i sin families fotspor innen salg av hest og blitt en av Hollands største, har vist en særlig evne til å oppdage hingster – han har funnet topphingster som Concorde, Lord Z, Verdi, Spartacus, Marius Claudius, Cannabis Z, Guccio, Warrant med flere.

Kees, som er gift med den norske sprangrytteren Linn Kvernes, har selv også 40 avlshopper, for det meste spranghester. Kees er selv sterkt opptatt av å trekke rytterne inn i avlen, det gjør de blant annet innen AES ved at de engasjerer toppryttere som dommere. Maikel og Eric van der Vleuten er eksempler på dette.

Karin Retera:

Karin Retera har lang fartstid innen både avl og sport. Hun er utdannet trener nivå 5, hvilket tilsvarer å holde treninger på Grand Prix-nivå. I tillegg er hun FEI dressurdommer, og står for utdanning og videreutdanning av dommere i det hollandske rytterforbundet, KNHS.

Hun har vært KWPN-dommer i 35 år, hun er dommer i KWPNs hingstemesterskap – i år har hun dømt finalen i Den Bosch. Hun sitter også i PAVO Cup kommisjonen, hvilket er det årlige hollandske mesterskapet for 4-, 5- og 6-åringer. Hun har også erfaring fra uttak av hester til Unghest-VM i dressur. Retera avler selv og har også sin egen treningsstall og utdanner dressurhester opp til Grand Prix-nivå.

Retera er også aktiv som instruktør både i Nederland og rundt om i Europa, som Belgia, England, Italia, Ungarn og Kroatia. I Nederland rir flere av hennes elever på landslaget i de respektive aldersgruppene. Retera er også en flittig benyttet foredragsholder i Nederland.