Ny elitehoppe i Norsk Varmblod

Det ble også delt ut ærespremier under Eliteskuet på Sportgården. Dette året var det et mangeårig medlem av foreningen, som har gjort en stor innsats som rytter, oppdretter, utstiller og i foreningsarbeidet som ble trukket frem for å motta elitehoppestatus på en av sine avlshopper.

Kady Besseberg hadde akkurat kommet hjem fra Zangersheide i Belgia hvor hun har hatt to hester til start fra samme oppdrett – og samme hoppemor.

Engas Naranja (Casir Ask x Calato) født 2006

Det var leder i avlsutvalget, Henriette Brekke, som presenterte Engas Naranja på vegne av Norsk Varmblod.

– Kady har også laget Naranjas mor, Engas Ninja (Calato x Ladalco). Naranja er tredje generasjon på Stutteri Enga etter stammoren Little Nina, som hadde seirer i 1.50m med Jan Auen Hafskjold.

Naranja ble 1. premiert som 3-åring da hun var på unghesttest på Stall-K. Testrytter Thomas Sigtenberggaard og dommerne ble imponerte, og ga hoppa 9 i teknikk, 9 i kapasitet, 9 i galopp og 9,5 i ridbarhet/prestasjon ble hoppa en suveren vinner med sprangindeks på 9,2. Hun ble beste sprangbetonte 3-årshoppe under Eliteskuet i 2009.

Naranja gikk gode 130-runder og var tatt ut til Unghest-VM som 6-åring, men en skade satte dessverre en stopper for start i Lanaken. – Men ikke så galt at det ikke er godt for noe, hun har laget veldig fine føll. Engas Laranja vant på Føllfestivalen og var også det høyeste bedømte føllet i 2014, og vinneren av Eliteskuet 2021, Engas Laranja, fikk hele 10 på galoppen.

-Det er fint å lage gode føll, men det er til syvende og sist sporten vi lever av, fortalte Henriette. Derfor er det ekstra gøy at hun har laget noen veldig gode sportshester. 7 år gamle Engas Narinja e. Balou og 5-åringen Engas Aurantiaco e. Untouchable deltok begge i UVM dette året, og begge hadde overbevisende feilfrie runder den siste dagen.

Engas Narinja ble også beste norske under Breeders Open for 4-åringer og har mange fine resultater med eier Benedikte Endresen. Aurantiaco ble beste hest i 5-årsklassene under NM og fikk 3. plass i Norsk Breeders Trophy.

-Vi vet det er flere spennende avkom med spennende ryttere, så vi tror hun vil få mange flere poeng i årene som kommer, avsluttet lederen i avlsutvalget.

Avkom

Engas Laranja e. Untouchable 2014
Engas Narinja e. Balou 2016
Engas Aurantiaco e. Untouchable 2018
Engas Alani e. Syvhøjegårds Unforgettable 2020
Engas Mandarina e. Candy de Nantuel 2021
Engas Taronja e. Untouchable 2022
Engas Laranka e. Untouchable 2023

– Alle heter appelsin etter moren sin på forskjellige språk, og alle er skimler, forteller Kady.

Beste 3-års spranghoppe i Norsk Varmblod 2009

(foto: Avlshest.no)

1. premiert og 9,2 i sprangindeks som 3-års

(foto: Avlshest.no)

Seier på AEG med Stein Endresen

(foto: Avlshest.no)

Engas Naranja / Kady Besseberg / Norsk Varmblod

Avkom

Engas Narinja

Beste norskfødt under Breeders Open for 4-åringer.

Engas Narinja / Benedikte Serigstad Endresen / Kady Besseberg / Norsk Varmblod

Engas Narinja

Med rytter og eier Benedikte Endresen.

Engas Aurantiaco / Stutteri Enga / Unghest-VM / Mathilde Kalland / Norsk Varmblod

Engas Aurantiaco

3. plass i Norsk Breeders Trophy 2023.

Engas Aurantiaco

Vant 5-årsklassene under NM (foto: Helene Gjerde Aamdal).