Unghestene er sportens fremtid, og god trening og riktige mål på veien fremover gir grunnlaget for en god sportshest. Våre unghesttester er åpne for 3- og 4-åringer fra alle stambøker.

Høstens unghesttester nærmer seg, planlegger du å vise din unghest? Norsk Varmblod ønsker å bistå oppdrettere og ryttere i utdannelsen av disse hestene. Derfor arrangeres det tester av 3- og 4-årige ridehester rundt om i landet.

Hestene testes i disiplinene sprang og dressur, men dette er selvsagt like relevant for en kommende feltrittshest. Hestene vurderes grundig og rettferdig av dommere. Disse testene gir deg en vurdering av hestens potensial og kanskje noe av det aller viktigste: Du får gode råd og tips til den videre utdannelsen av profesjonelle, objektive personer.

Å ta hesten med på en slik test er også i seg selv et verdifullt bidrag til utdannelsen av hesten – og det gir rytter, eier og oppdretter verdifull kunnskap.

  • Nytt av året er at det ikke lenger skal benyttes testrytter på de regionale unghesttestene.
  • 3-årige gangartshester skal ikke løshoppe, det er kun de 3-årige spranghestene som fortsatt skal løshoppe.
  • Det er mulig å vise hesten i begge disipliner om man ønsker.
  • 3-åringer med totalindeks tilsvarende klasse I og II gir kvalifisering til Elitefinalen. 4-åringene blir ikke vist på Elitefinalen f.o.m. 2022, iht. ny avlsplan.
  • Unghestene vil i år premieres i kvalitetsklasse både etter eksteriør og bruksprøve. Hopper registrert i A-registeret får i tillegg tildelt sløyfe for premiegrad.

De beste går videre til Elitefinale og/eller Unghestfinale

Kvalifisering til Elitefinale
Oppnådd totalindeks på minimum 7,50 (spesialdisiplin)
Førstegangsregistrert i Norsk Varmblod sitt A-register

Elitefinalen for 3-åringene avholdes første helgen i oktober på GRK-arana, Biri samtidig med Eliteskuet og NBT/BO i dressur.

Kvalifisering til Unghestfinale
3 og 4 år gamle hester kan kvalifisere seg til Unghestfinalen på bakgrunn av avlagt bruksprøve
De 15 beste på landsbasis får tilgang til finalen, forutsatt at hesten har oppnådd minimum 7,00 i bruksindeks
Det er ingen spesielle krav til registertilhørighet for deltagelse i Unghestfinalen

Unghestfinalen avholdes sammen med vår hingstekåring på Starum i mars 2023.

For deltagelse ved Norsk Varmblod arrangement er det krav om at hesten er registrert i Norsk Varmblod, samt at eier innehar gyldig medlemskap.

Ta kontakt om du lurer på noe. Vi gleder oss til å se mange flotte unghester på årets tester!

Dette nettseminaret om unghesttest og unghesttrening kan kanskje hjelpe deg til forberedelser mot unghesttesten? Ta en titt.