FEI WBFSH Jumping World Breeding Championship: To avdelinger er gjennomført på Zangersheide, Belgia hvor verdensmesterskapet for unge spranghester arrangeres. De norskoppdrettede hestene var nære ved å ta seg til finale, men etter to avdelinger er det klart at det blir deltakelse i lørdagens B-finaler for samtlige deltakere fra Norge.

Det store høydepunktet for unge spranghester og deres oppdrettere, eiere og ryttere finner sted på Zangersheide i september hvert år. På det enorme anlegget arrangeres det verdensmesterskap for fem, seks og syv år gamle fremtidshåp når FEI WBFSH World Breeding Championship står på programmet.

Konkurranse for avlsforbund

Verdensmesterskapet for unghest er i prinsippet en konkurranse mellom de forskjellige avlsforbundene og arrangeres ikke bare for sprang, men også dressur og feltritt. Norge har vært representert primært både på sprang- og dressursiden i mange år. Av unghestene som deltok med norske ryttere i årets mesterskap, var tre stykker førstegangsregistrert i Norsk Varmblod, og to av dem kom fra samme oppdretter.

Kady Besseberg, som driver Stutteri Enga på Steinsholt i Vestfold, står som oppdretter av to av disse tre hestene, hvor begge kommer ut av samme hoppe. Engas Naranja (Casir Ask x Calato) ble i sin tid ridd av Stein Endresen, og kvalifiserte selv til UVM som 6-åring, men sykdom satte dessverre en stopper for deltakelsen. Nå har hun som mor klart det kunststykket å få kvalifisert både 5-årige Engas Aurantiaco (Untouchable) og Engas Narinja (Balou) i 7-årsklassen. Førstnevnte ris av Mathilde K. Kalland, som hun eier sammen med Kady, mens det er Steins datter, Benedikte S. Endresen som rir Narinja, eid av familien Endresen.

Mathilde og Aurantiaco fikk et uheldig riv i første avdeling fredag, men fikk en god revansje i morgentimene i dag, med en overbevisende feilfri runde på Almé Z arena. Benedikte og Narinja måtte tåle et riv torsdag, og fikk også to hårfine berøringer i dagens andre kvalifisering som resulterte i åtte feilpoeng.

Selv er Kady strålende fornøyd med hestene. – Aurantiaco hoppet helt fantastisk i dag. I går hoppet han rett og slett litt for høyt, mens Mathilde og han fikk en mye bedre rytme i dagens bane. Vi er kjempefornøyde! Narinja hoppet også helt supert, de to rivene var hårfine – de var som et lite blaff! 5-åringene gikk 1.25m i dag og skal ut i 1.30m i finalen søndag – det er høyt og vanskelig her, som forventet.

– Men.. det er ca 450 hester til start her på de to klassene hvor jeg har hester med. Og hva skjer? Begge to skal gå på hver sin bane, helt samtidig! Hva er oddsen for det? Kady ler.

Hun fikk sett litt over halve runden til Narinja, før hun måtte løpe fra den ene arenaen til den andre og se Aurantiaco. De som har vært på Zangersheide vet at det er store områder og avstander. – Det eneste som var bra med denne situasjonen, var at jeg ikke rakk å bli nervøs! ler en glad oppdretter og eier.

Stor og lærerik opplevelse

Det er en ydmyk og stolt rytter som er fornøyd med sin «Appelsin» (Aurantiaco betyr appelsin på latin) som hun har hatt siden han var 3 år. – Det å være en av 235 ekvipasjer i 5-årsklassen som er her i VM er en stor, og ikke minst lærerik, opplevelse for meg. Det å få være med og utvikle og ri en Norsk Varmblod med så god kapasitet og fighterinnstilling som denne gir en skikkelig god følelse. Han har hoppet veldig godt begge dager, men det var spesielt fint å gå feilfri i dag på en stor og krevende bane hvor det var mye feil, sier Mathilde K. Kalland.

Mathildes far, Geir Kalland, er trener og medeier i Aurantiaco, og synes det er veldig gøy at det blir avlet gode Norsk Varmblod-hester som kan være med i UVM. – Vi har stor tro på at Engas Aurantiaco blir en god hest i sporten.

De har investert i flere norskoppdrettede hester som de vil satse på fremover. Mathilde har i tillegg til Aurantiaco tre Norsk Varmblod-hester hjemme på stallen, to 2-åringer fra Stutteri Enga og ett føll fra Stutteri B.

Og nettopp Stutteri B ved Vegard og Henriette Brekke står som oppdretter av et annet lovende fremtidshåp i Lanaken, nemlig Stutteri B’s The Boxer EP, en kåret NV-hingst etter Emerald van’t Ruytershof x Cardento. Det er rytter Fredrik Seim som eier ham sammen med Katrine Berge Klekken. Ekvipasjen vant Breeders Open i fjor, og Norsk Breeders Trophy og Breeders Open i Arendal i august i år. Tidligere i sommer representerte de også Norge under Falsterbo Horse Show, så det var en erfaren duo som møtte utfordringene på arenaen i Belgia.

De fikk også et flott utgangspunkt, med en overbevisende og feilfri runde i første avdeling torsdag. Fredag økte vanskelighetsgradene på banene betraktelig, og mange måtte se feilpoeng på resultattavlen etter endt ritt. Så også for Fredrik og Boxer, som tok med seg en ergerlig bom. Dermed blir det B-finale også for dem.

Vegard og Henriette er godt fornøyde med innsatsen med VM-debuten til hingsten. – Det er ikke uventet tøffe og teknisk krevende baner her nede. Banebyggerne skal skille ut de aller beste av 240 femåringer, og da må de bygge deretter, forteller ekteparet. – Prestasjonene til The Boxer og Fredrik er vi selvsagt godt fornøyde med! Etter å ha hoppet godt i første avdeling hoppet han enda bedre i andre avdeling. Det var selvsagt synd med en bom ned, men vi er likevel et fornøyd og stolt avlerpar, avslutter de.