Engas Narinja / Benedikte Serigstad Endresen / Kady Besseberg / Norsk Varmblod

Tekst: Marianne Wood
Foto: Helene Gjerde Aamdal, Pegasus Photo, Åse-Berit Jamne

Vi vil gratulere Fredrik B. Seim/Stutteri B’s The Boxer, Mathilde Kalland/Engas Aurantiaco og Benedikte Serigstad Endresen/Engas Narinja. De er alle valgt til å representere Norsk Varmblod i Unghest-VM i sprang. Mesterskapet avholdes 21. – 24. september i Lanaken, Belgia.

Engas Aurantiaco / Stutteri Enga / Unghest-VM / Mathilde Kalland / Norsk Varmblod

Oppdatering 13. september 2023

Norsk Varmblod har fått gledelig nyheter om at også Engas Aurantiaco (Untouchable x Casir Ask, oppdretter Kady Besseberg) vil representere Norsk Varmblod i Unghest-VM for 5-år gamle spranghester på Zangersheide om en uke med rytter Mathilde Kalland på ryggen. Aurantiaco eies av fam. Kalland sammen med Kady.

Da er det bare å gratulere oppdretter Kady Besseberg fra Stutteri Enga med uttak av intet mindre enn to hester til UVM i samme sesong, og vi ønsker alle sammen lykke til i Belgia!

Stutteri B's The Boxer EP / Stutteri B / Fredrik Seim / Norsk Varmblod

Stutteri B’s The Boxer EP (Emerald van’t Ruytershof x Cardento, oppdretter Stutteri B) eies av Fredrik Berg Seim og Katrine Berge Klekken og ris av Fredrik. The Boxer er tatt ut i 5-årsklassen og man kan vel trygt si at de sammen har gått fra bragd til bragd. I fjor vant han Breeders Open for 4-åringer, i år har han bl.a. representert Norge i Falsterbo og igjen vunnet finalen for Breeders Open, som gjorde at han også vant Norsk Breeders Trophy for 5-åringer. I 2022 var han den mest brukte NV-hingsten med hele 28 hopper. Føllene har poppet ut i hele sommer, og vi har pr. i dag 16 registrerte og flere på vei inn. I år har The Boxer konsentrert seg om sporten og kun vært tilgjengelig på frost, noe som har resultert i fem drektige hopper.

Engas Narinja (Balou x Casir Ask, oppdretter Stutteri Enga/Kady Besseberg) ris av Benedikte Serigstad Endresen. Engas Narinja ble også beste NV-hest i Breeders Open for 4-åringer i Arendal, da med Ole Kristoffer Meland på ryggen. Benedikte forteller at det er en hoppe med masse kvalitet og en super innstilling. Benedikte overtok Narinja i fjor fra Marianne Hansen – det var bare en «må ha-hest» som Benedikte nå eier sammen med mamma Lise Serigstad og pappa Stein Endresen.  Sammen er de ute i 1.40m 2* og i helgen var hun feilfri og plassert i 3 av 3 7-årsklasser i Belgia. Benedikte sier det er lett å glemme hvor lite hun egentlig har gjort ennå, og at hun derfor vil være 100% sikker på at hun er klar før de stiller til start i Lanaken.

En liten fun fact er at pappa Stein faktisk red moren til Narinja – Engas Naranja (Casir Ask x Calato), som også er oppdrettet av Kady Besseberg. Engas Naranja ble også tatt ut til å representere Norsk Varmblod i Lanaken som 6-års!

Vi gleder oss over uttaket og ikke minst til å følge med på UVM.

Norsk Breeders Trophy

Breeders er nevnt og la oss ta et lite tilbakeblikk..  I år kan vi nemlig skryte på oss at 1. og 2. plassen i Breeders Open for 5-åringer gikk til NV-hester. Dermed fikk de selvfølgelig også 1. og 2. plass i NBT, noe som gleder oss i Norsk Varmblod.

Dobbeltvinner ble, som nevnt over, Stutteri B’s The Boxer med Fredrik Berg Seim i salen, mens dobbelt sølvplass gikk til Max Olav Storeide Lööf på sin egen Carrington (Clayton Boy x Captain Paul, oppdretter Lise Rønning). Max har flere norske hester på stallen og vi gleder oss til å følge han videre. 3. plassen i Norsk Breeders Trophy for 5-åringer gikk til Mathilde Kristine Kalland og nok en god Engas-hest, nemlig Engas Aurantiaco (Untouchable x Casir Ask, oppdretter Kady Besseberg).

I Breeders Open for 4-åringer kom beste NV-hest på 2. plass – nemlig hoppa GK’s Moneymaker (Comfortuna VDL x Loopie xx, oppdretter Henriette og Gro Karlsøen) ridd og eid av Astrid Rebecca Johannessen. Astrid Rebecca har senere vært på utstilling med eget oppdrett, så rekrutteringen er sikret og vi satser på å se Astrid Rebecca i Breeders-finaler i flere år fremover.

I 6-årsklassen var det også «jubileum» – Kaia Risdal Lorentzen og vallaken Rigals Solaris Blue (Chacoon Blue x Lord Caletto, oppdretter Gunn Inger Risdal) vant for tredje gang! Breeders Open som 4-åring, og Norsk Breeders Trophy som 5- og 6-åring. Vi gratulerer Kaja og hele teamet! Nummer to i NBT ble Sandra Corell på Heartline (Heartbeat x Harvard, oppdretter Beate Carlsen). Heartline eies av oppdretter og rytter. Julie Bergem tok 3. plassen med sin egen Bull’s Supertramp (Kannan x Animo, oppdretter Connie Bull-Røed).

Martine Dyngeland og egenoppdrettede SG's Carnelian Foto: Helene Gjerde Aamdal

Norske hester er ettertraktede om dagen

Denne uken tikket det inn melding om at SG’s Carnelian (Kannan x Love2U2, oppdretter Hanne Myhre Dyngeland) som inntil nylig var eid av Hanne og Lisa Tenold – og ikke minst ridd og utdannet av Martine Myhre Dyngeland –  er solgt til irske Bertram Allan.

Tidligere i sommer kunne vi melde om at Electric Joy (Diarado x Warsteiner, oppdretter Gro Våge) var solgt til tyske Janne Friederike Meyer-Zimmermann. Joy ble ble ridd og utdannet først av Maren Aurora Våge, for så å ta neste steg opp i klassene med Therese Søhol Henriksen.

Vi har hørt nyss om flere og kommer tilbake med dette …

Det er selvfølgelig litt trist å se hestene forsvinne ut av landet, men det blir utrolig spennende å følge dem videre! Det er intet mindre enn et kvalitetstegn, og en tydelig indikasjon om det vi lenge har visst, nemlig at norske hester kan matche seg med de utenlandske. Vi er sikre på at mange lar seg inspirere til å få sine unghester inn i gode systemer og få en bra utdannelse.

Unghesttrening

Rytterforbundet har nå annonsert tidspunkt og steder for de kommende unghesttreningene som skal avholdes. Dessverre faller denne helgen sammen med vårt Eliteskue denne gangen, men vi skal jobbe for å unngå sånne kollisjoner neste gang. Disse treningene er så absolutt et viktig steg i riktig retning, og vi håper så mange som mulig av våre medlemmer benytter sjansen!