Dommer Stein Endresen hadde mye positivt å si om landets yngste spranghester under årets Hallmesterskap, og ekstra gledelig er det da at Norsk Varmblod-hester stod øverst på pallen i to årganger!

Dommer under årets HM i Arendal var Stein Endresen, han hadde mye pent å si i år, her til Hestesport.no:

– Det som er mest morsomt å se, er at det nå i år ikke er én hest som blir presentert dårlig, fastslår den erfarne unghestmannen. – Tidligere om årene har vi som dommere slitt med at rytterne ikke har vært flinke nok til å presentere hestene. Det at rideferdighetene generelt sett er veldig oppadgående, er faktisk derfor det som gleder meg aller mest. Og da ser vi jo også at vi har mange fine unghester. Jeg tror for eksempel aldri at jeg har sett en sånn femårsårgang som den vi fikk se her i dag, fortsetter han. – Tidligere om årene har vi også sett enkelte virkelig fine unghester, men denne gangen var kvaliteten gjennomgående veldig god. Fireåringene er uferdige og selvsagt derfor vanskelig å bedømme. Men vi er nå uansett på veldig god vei med utdanningen av unghestene våre her hjemme- Det begynner å bli et system på det, og slik som prisnivået og sporten har utviklet seg nå, så må vi jo kjøpe hestene tidligere og lage dem selv. Det er derfor flott å se at rytterne er i gode systemer og har en rød tråd i det de driver med, avslutter han fornøyd. Les hele saken hos Hestesport

Det ble faktisk fire nye HM-vinnere i år, ettersom to hester delte tittelen i mesterskapet for de aller yngste, 4-åringene.

24 hester stilte til start blant 4-åringene i årets Hallmesterskap, og det ble ridd over to avdelinger. 18 av disse stod uten feilpoeng etter første avdeling, mens de i finalen også skulle bedømmes på teknikk, ridbarhet og kapasitet.

– Jeg har sett mange fine fireåringer som det bor mye kvalitet i denne søndagen. Men det er jo vanskelig, nærmest umulig å skulle karaktersette disse unghestene, ikke minst da mange av dem naturlig nok fremdeles har mye å hente på ridbarhet, bekrefter Stein Endresen til Hestesport.no.

NV-vallaken Heartline (Heartbeat x Harvard), som er oppdrettet av  Beate Carlsen og eies sammen med rytter Sandra Corell gikk helt til topps med feilfrie runder og totalscore på 7,67. Førsteplassen ble delt med Zhillo (Heartbeat x Lux Z) som be ridd av Ylva Høidal.

– Jeg liker at når man rir en bane, uansett om man rir en unghest, en eldre hest eller Grand Prix, så skal man stort sett ri banen i samme fart fra start til mål for å få en så jevn rytme som mulig, påpeker erfarne Peter Flam. – Så det er egentlig ikke så stor forskjell på unghest og andre hester. Men det jeg liker med de unge, er ellers at man bygger hinder som gjør at hesten selv bakker av, slik at rytteren ikke sitter og holder hesten av med hendene, for slik ødelegger vi spranget. Derfor må man ha litt marklinjer eller annet som gjør at hesten selv kommer litt tilbake. Og det er vel også kjekt at det er mange som er feilfrie, selv om det alltid er en som vinner likevel. Men det som er det viktigste når man reiser på stevner, er å ha i tankene at man da utdanner hesten sin. Selv om du rir Grand Prix, så utdanner du fortsatt hesten din. Slik jeg ser det, konkurrerer du kun i NM for senior og i nasjonshoppinger, samt OL. Ellers så utdanner du som rytter hesten, så det er jo en merkelig sport vi driver med, forteller han til Hestesport.no – les hele saken her for komplette resultater.

Etter at kun tre 6-årige hester stod med 0 i protokollen etter tre avdelinger, var det NV-vallaken Volt (Vechta x Electra), ridd av Mikkel Hagland Flam og oppdrettet og eid av Stall GP AS, som kan smykke seg med hallmestertittelen etter feilfri og raskest runde i omhoppingen.

Vi gratulerer!