Norsk Varmblod avholdt for første gang en digital hingstekåring i helgen 10.-11. april 2021.

– Vi måtte snu oss rundt og tenke nytt da vi innså at hingstekåringen som var satt opp på Starum 9. – 11. april måtte avlyses på grunn av koronasituasjonen. Av samme grunn var det heller ikke mulig å sende kåringsnemda til hingstene.

Alternativet om digital kåring ble nevnt, og det skal sies at dommerne var skeptiske! De satte imidlertid som krav at hingstene måtte vises i sanntid.

Flere muligheter ble drøftet og testet uten at vi ble helt fornøyde. Den svenske løsningen Ridesum kom opp som noe vi burde teste. De responderte raskt på vår henvendelse og vi satte opp et demomøte tidlig i påsken. Det ble lagt en plan for gjennomføringen, og vi var så heldige å få bruke auditoriet på Norsk Hestesenter til dommerne. Vi mente det var best at de var samlet på ett sted for å kunne diskutere direkte med hverandre. 10 hingster skulle vises, som alle fikk booket inn sine tider i henhold til et tidsskjema.

Ridesum fungerte stort sett veldig bra. Det ble en god, direkte dialog med utstillere og en fin visning av hingstene. For visning av hester i utstillingssammenheng kan overføringen noen ganger bli litt for uskarp. Vi så tydelig forskjell på kvaliteten på nettforbindelsen fra et sted til et annet. Noen steder var det flott kvalitet, andre steder var det vanskeligere. Dette var vi klar over på forhånd, så vi hadde derfor planlagt en backupløsning. Parallelt med sendingen via Ridesum, ble hingstene også filmet på en annen telefon. Disse videoene ble sendt oss på WhatsApp slik at dommerne kunne gå tilbake og se på detaljene der. Dette fungerte supert! Dommerne var positivt overrasket etter helgen og opplevde at de fikk gjort en god jobb.

Mens kåringsnemda var samlet på Starum, satt nettansvarlig på hjemmekontoret og mottok alle filmene fortløpende. Disse ble lagt ut direkte på Norsk Varmblod sine kanaler på YouTube og Facebook, slik at det var mulig for «publikum» å følge kåringen så direkte som det lot seg gjøre. Tidlig søndag ettermiddag mottok alle utstillere en telefon fra dommerne, og en oversikt over hvilke hingster som ble godkjent ble publisert på alle aktuelle plattformer. Dette var tydelig populært – det ble satt nye besøksrekorder på hjemmesiden både lørdag og søndag denne helgen!

Så til tross for en vanskelig og utfordrende tid, klarte vi å finne en god løsning. Medlemmene våre fikk vist hingstene sine, og oppdrettere har fått tilgang til flere gode hingster. Tilbakemeldingene har gledelig nok vært svært gode. Vi er veldig imponert over alle utstillere som befinner seg på ulike steder over hele landet. Alle hadde lagt ned mye arbeid i hingstene sine og i presentasjonen.

Vi gratulerer med godkjente hingster og ønsker lykke til med avlssesongen!