Du har vært på utstilling og får beskjed om at du er kvalifisert til Eliteskuet – men hva er egentlig Eliteskuet? 

Eliteskuet er den årlige finalen for føll, toåringer og hopper hvor årets beste ridehester kåres. Kvalifisering til Eliteskuet skjer gjennom de regionale utstillingene. Krav til kvalifisering er at hesten må være en Norsk Varmblod i A-registeret, ha en helhet på minst 8,00 for føll og toåringer, og 1. premie for hopper tre år og eldre. På Eliteskuet utnevnes årets beste innen årsklasse og disiplin.

På Eliteskuet utdeles også diplom og æresbevisninger til hopper som har fått tildelt Elitehoppestatus i løpet av året.

I denne artikkelen kan lese mer om

  • opplevelsen til Tonje Morønning som viste sin 2-åring, hoppen M.Y. Soleil De Chanel på Lykseth i 2019 og gikk videre til Eliteskuet
  • hva dommer Cecile Kilde har skrevet om Eliteskuet – ikke minst om hva som er forskjellen mellom Eliteskuet og en vanlig utstilling 

Vi ønsker også å opplyse om at siden det ikke gis nye karakterer på Eliteskuet, vil det heller ikke deles ut nye protokoller. Følg derfor godt med når dommerne leser opp kommentarene de har på hesten din.  

Eliteskuet Linnesvollen 2019

Det har gått ca. én mnd, utstyret er pakket, Sol er lastet på henger og klar for ny tur. Denne gangen er det Eliteskuet som står for tur. Dette er en lang reise for oss, men valgte å kjøre samme dag, grunnet visning senere på dagen og med tilgang på dagboks. Dette er noe jeg angrer på, for dagen ble hektisk nok og hesten ble mentalt sliten, noe som gjorde at hun ikke hadde det lille ekstra å vise frem. Jeg hadde til og med glemt tøyler denne gangen.

Jeg hadde heldigvis en oppdretter som stiller opp slik at jeg fikk lånt meg et par. Jeg har fremdeles ikke lært meg å sy fletter og hadde derfor det samme problemet med manen denne gangen også. Jeg anbefaler alle og enhver å lære seg å sy.

Utstillingen denne dagen gikk veldig bra til tross for lite uthvilt hest med noe manglende masse. Hun har vokst mye dette året, og har derfor vært vanskelig å holde vekten på, så selv synes jeg hun kunne hatt noen ekstra kg.

Da premieringen var omme leide vi en liten tur og knipset et par bilder. Det er alltid koselig å dokumentere eventyrene man er på. Etter fotograferingen reiste vi hjemover med en mentalt sliten unghest og et håp om å gjøre det enda bedre neste gang.

– Tonje Morønning

Dommer Cecilie Kilde

Eliteskuet er finale for alle føll, 2-åringer og hopper som har fått de høyeste karakterene på utstilling i løpet av sesongen. Dvs alle hester som har fått 8 i helhet og oppnådd klasse I. 

Alle hestene stiller på lik linje, dvs at tidligere karakterer ikke er tellende ved et Eliteskue.

Når det gjelder unghester så er det viktig å poengtere at karakterene som blir gitt av dommerne gjelder der og da. Føll og unghester er i stadig utvikling, og særlig føll er jo i sterk vekst. Det kan gi store utslag i de karakterene som blir satt. Ofte gir denne kraftige veksten seg også utslag i bevegelsene hesten viser for dagen, de kan bli litt stive, rette seg opp for mye i kodene etc.

Tidligere år satte man karakterer også på Eliteskuet. Det gjorde mange oppdrettere frustrerte, da karakterene ikke alltid var lik de tidligere karakterer. Men med hester i vekst kan man ikke forvente at de skal være det – og kanskje noe ulik oppfatning mellom dommerne i tillegg. All bedømmelse er subjektiv, selv om vi bestreber oss på å ha et så likt utgangspunkt på bedømmelse som mulig.

Norsk Varmblod valgte derfor å gå vekk fra å gi nye karakterer til hestene på Eliteskuet.

Det er de mest erfarne dommerne som brukes ved en finale, og det er helt klart at jo mer rutinert en dommer er, dess kortere tid behøver man til en bedømmelse. Vi ser nok det som er viktig.

Eliteskuet handler mest om heder og ære, premier og promotering av oppdrettere!

– Dommer Cecilie Kilde