Norske toppryttere kjøper norske unghester

Det er ekstra gledelig for oss i Norsk Varmblod når flere profesjonelle og etablerte ryttere i toppen velger å kjøpe norskavlede hester. Det viser at avlen vår er på riktig vei og at våre norske oppdrettere gjør en god jobb.

Tekst: Marianne Eik Wood
Foto: Jamne Design & privat

Dale De Dorado gjentok storebrors bragd fra fjoråret, og elitehoppen De Jolie har produsert to eliteskuevinnere etter samme hingst, Glamourdale.

«Jeg synes det er viktig at vi ryttere prøver å finne hest i Norge. Samarbeid og kjøp av norske hester vil fremme hestenorge, tror jeg. Gøy for både rytter og avler hvis man lykkes!»

Stine Gøtesen-Søraa

Stine Gøtesen-Søraa

Dale De Dorado – solgt etter Eliteskuet

Noe av planen bak det å legge Eliteskuet sammen med Norsk Breeders Trophy/Breeders Open i dressur er nettopp muligheten for møtet mellom avl og sport.

I år ble hingsteføllet Dale De Dorado (Glamourdale x De Noir) – som vant Agrias Føllchampionat – solgt som et resultat av nettopp dette.

Vi har snakket med oppdretter og eier Monica Engebretsen og kjøper Stine Gøtesen-Søraa.

– Dale De Dorado ble laget som et resultat av De Jolie sitt føll året før, helbror De Glamorous Jedi, som ble årets hingsteføll på Eliteskuet 2021. Vi så at kombinasjonen ble riktig så god, så valget på ny hingst ble enkelt. Vi så ganske tidlig at Dorado var like bra, om ikke bedre.. Det satt derfor langt inne for meg som avler og aktiv dressurrytter å legge han ut for salg, men med blant annet tre dressurhester hjemme, hvorav to halvsøsken til Dorado, skal også tiden strekke til.

Det var flere interessenter på ham før Eliteskue, også fra utlandet. Men vi hadde besluttet at salg kun ville bli aktuelt om rett kjøper dukket opp, og da fortrinnsvis til god rytter som ville ivareta kvalitetene hans, og kanskje også fremstille han til kåring i NV når den tid kommer.

Så da var det jo fint at Stine var på Biri på stevne samme helgen som Eliteskuet, og stod i samme stall som oss. Kontakt ble etablert og Stine fikk se ham live på Eliteskue. At avl ikke er tilfeldig fikk man også vist, ved at «storebror» For De Flirty vant NBT under samme arrangement. Stine skulle vel egentlig ikke ha ny hest nå, men et par dager etter ble Dorado solgt. Vi er veldig glade for at Stine nå står som eier, og vi gleder oss til forhåpentlig mange spennende opplevelser som oppdrettere på sidelinjen fremover.

Det avles mange gode NV-hester, det ser man også ut ifra de ulike championater og unghestklasser, hvor de er med helt i toppen. Så det er veldig hyggelig at meritterte norske ryttere fortsetter å velge å kjøpe sine fremtidshåp her, og får vist de frem på en god måte i sporten. Man trenger ikke reise ut for å kjøpe kvalitet!

For Dale De Dorados nye eier, og fremtidige rytter, Stine Gøtesen er ikke norske hester noe nytt, derimot har hun flere ganger kjøpt av norske avlere!

– Jeg er veldig glad for å bli Dale De Dorados eier og fremtidige pilot. Alle mine hester de siste årene har jeg kjøpt i Norge fra norske avlere. Soros Apari som jeg rir nå kjøpte jeg av Linda Solberg som føll. Min tidligere GP-hest «Danilla» kjøpte jeg også som føll i Norge av Kathrine Lundquist Gundby. Dessuten kjøpte jeg Jotunheimens Vita Vera av Anne Veggum for ca. 1,5 år siden.

Jeg har også nylig kjøpt hest av Stutteri Enga/Kady Besseberg – NV-vallaken Engas Amarillo født i 2020. Jeg synes det er viktig at vi ryttere prøver å finne hest i Norge. Samarbeid og kjøp av norske hester vil fremme hestenorge, tror jeg. Gøy for både rytter og avler hvis man lykkes!

Engas Amarillo (Blue Hors Fifty Cent x Blue Hors St. Schufro)

Kady Besseberg har drevet Stutteri Enga siden 1986.

Stine Gøtesen-Søraa

Fra Stutteri Enga til Stine Gøtesen-Søraa

Kady Besseberg er oppdretter av Engas Amarillo (Blue Hors Fifty Cent x Blue Hors St. Schufro) og kan fortelle følgende:

– Jeg er rett og slett lykkelig over at Engas Amarillo er solgt til en dyktig og ambisiøs dressur rytter som Stine Gøtesen-Søraa. Han er fjerde ledd avlet hos meg på Stutteri Enga, og jeg rir selv to hester fra denne slekten. Så det betyr mye for meg at avkommene får en god sjanse til å vise hva de er gode for, både fordi det er gøy å følge dem ut i sporten, og fordi det gir en økonomisk gevinst for videre salg av avkom i samme slekt.

Engas Amarillo er foredlet med tre ledd Blue Hors-hingster, nemlig Zack – St.Shufro – Fifty Zent, noe som har resultert i en moderne dressurmodell med et meget godt gemytt.

Dette er bare et par av mange NV-hester som får nye eiere – har du tips til en gladsak? Del den gjerne med oss!

Stine Gøtesen-Søraa

Kady Besseberg med Engas Filippa (De Noir x Lillemarkens Arkibal) - ut av samme morslinje som Engas Amarillo.

Det er det også gøy å nevne at Siril Wethal Helljesen var på sin første utstilling i høst – også dette med et føll etter Glamourdale – hennes egen Gaia SH etter hoppen Fragolini (Blue Hors Zack). Gaia SH kvalifiserte seg til Eliteskuet, men ble dessverre ikke vist der. Vi gleder oss til å følge dem videre og ønsker velkommen tilbake på flere utstillinger.

Gaia SH