I den uoffisielle VM-klassen for hingster under årets Unghest-VM tok den norskavlede hingsten Tobajo Picez gode plasseringer i tøft selskap. NV-kårede Belamour tok tredjeplass begge dagene. 

 

Tekst: Mina Walen Simensen

Ungrytter Helena Liholt Gulli og den 16-årige norskavlede hingsten Tobajo Picez deltok i konkurransen “Sire of the World” – en egen uoffisiell mesterskapsklasse for hingster på Intermediate I-nivå – under årets utgave av Unghest-VM i Ermelo, Nederland.

Den helnorske ekvipasjen ble plassert begge dagene – både i Freestyleprogrammet søndag og første dags Prix St. Georg. Lørdag ble ekvipasjen tildelt 69,389% og tok fjerdeplass i klassen, og med 70,185% i søndagens Kür gikk sjetteplassen til den norskavlede hesten.  

-Det å få ri her nede i Ermelo har vært veldig fint! Anlegget og banene er topp og alt rundt er generelt veldig, veldig bra! Picez har vært litt slapp her nede, så vi har dessverre ikke fått vist hva vi er gode for. Hans sterkeste sider må nok bli piruetter og traverer. Han titter ikke noe særlig på omgivelser og bryr seg ikke om det er mye folk, så det er et veldig stort pluss, forteller rytter Helena Liholt Gulli.

Sammen med Picez har hun flere mesterskapsmedaljer og topplasseringer. Hingsten har også tidligere gått sprang på et høyt nivå.

Hingsten er etter Cortez og Pik Trump, og eier, oppdretter og trener er Tormod Bakke Johnsen, som står bak Tobajo Sportshorses.

-Det beste med dette stevnet tror jeg må være bare det å få lov til å være her. Det å kunne ri på den flotte arenaen og ikke minst det å få se de aller beste unghestene i verden, avsluttet Liholt Gulli.

Den 13-årige Westfaler-hingsten Belamour (Belissimo M/Lord Sinclair) tok to tredjeplasser i samme klasse med 70,482% i lørdagens program og 72,600% i søndagens program. Hingsten er kåret i Norsk Varmblod og ris av den norske ungrytteren Alexandra Gamlemshaug Andresen.

-Morris har vært utrolig fresh og glad de siste dagene, så det har virkelig vært en fornøyelse å ri han, sier rytteren. Hun forteller at hingsten, som til daglig går under kallenavnet Morris, har sin største styrke i seriebyttene:
– Når han kommer inn på diagonalen vet han akkurat hva han skal gjøre, og gleder seg til neste bytte! Men vi har også noen utfordringer. Siden Morris har en veldig stor galopp er det vanskelig å korte han uten at han setter seg for mye og mister aktiviteten bakfra. I tillegg synes jeg piruetter er det vanskeligste å ri, og har ikke fått “feelingen” på hvordan de skal være. Derfor må vi jobbe med akkurat det. Men alt i alt er vi veldig fornøyde, smiler Alexandra. 

 

Norske unghester til start i mesterskapet

I verdensmesterskapet for de fem- og sekårige unghestene deltok også norskavlede hester.

Maren Knappe og hoppa Skoglys Rihanna (e. Royal Olymp/Stall-K’s Dynamit), oppdrettet av Else Hasvold, deltok i mesterskapet for femåringer. Med 6,24 poeng totalt i første avdeling og en 39.plass gikk ekvipasjen videre til lørdagens B-finale, hvor de ble tildelt 6,52 poeng totalt.

Også i seksårsklassen for Silje Tornvik og Maro’s Fabergée førte fredagens resultat i en B-finaleplass. Hoppa etter Fassbinder/Blue Hors Romanov er oppdrettet av Linn Næss Evensen, og gikk til 7,04 poeng og 33.plass av 41 startende. I trøstefinalen ble de nummer 23 med 7,3 poeng totalt, med 7,7 poeng for skrittet som høyeste poengsum.

 

Hingst kåret i Norsk Varmblod til topps i B-finale

Seieren i femårsklassen gikk til den tidligere norske rytteren Selina Solberg Vittinghus med den danske hingsten Atterupgaards Botticelli (Benton Dream FRH/Caprimond), som også er kåret i Norge. Ekvipasjen fikk totalt 9,1 poeng av 10 mulige, med hele 9,8 poeng for travet.

-Jeg hadde en utrolig god ridetur i dag, hvor jeg følte at jeg kunne ri og at han var med meg. Hesten har vært noe helt spesielt helt siden han ble født, med en unik arbeidsvilje og energi. I tillegg har han et særlig talent for samling. Botticelli er helt klart en hest for fremtiden, smiler den seirende rytteren. Med dagens seier er ekvipasjen kvalifisert til femårsfinalen som går i morgen.



Alle resultater fra Unghest-VM er tilgjengelige på longinestiming.com.