Denne helgen var det våre unge dressurhåp som fikk all oppmerksomhet under Hallmesterskapet som ble avholdt i Arendal.

4-årsklassen
Til sammen tolv ekvipasjer stilte til start i klassen for de aller yngste hestene, hvor Cathrine Rasmussen tok seieren med den danske hingsten Hesselhøj Gnags e. Grand Galaxy Win/Tailormade Lancelot.  Sølvplassen ble også dansk da DV-vallaken Schickimicki e. Sezuan/Bøgegårdens Lansini ble nestbest med Helen Bibow-Todal.

På en svært gledelig bronseplass kom NV-hoppen Stutteri B’s Generosity of XLNZ e. Bradley Beach/Gribaldi. Eirin Emaus er oppdretter, og eier hesten sammen med Stutteri B. Pernille Norbeck Østvold red hoppen til 81 og 79,8% som ga en total på 160,8.

– «Jenny», som hesten blir kalt til hverdags, scorer masse på sin selvsikkerhet og sitt rolige temperament, forklarer Pernille. Det er en fryd å få lov til å utdanne henne, hun viser stor utvikling for hvert stevne og månedene vi har vært et team. Hun er en bevegelsessterk hest, som har et utrolig godt skritt som ble belønnet med et 9-tall. I trav og galopp jobber vi fortsatt med styrke og bæring, men til HM ga hun sitt beste og ble belønnet med høye karakterer, avslutter Pernille.

5-årsklassen

Pernille Norbeck Østvold gikk så helt til topps med sin egen hest, nemlig Norsk Varmblod-vallaken Zeth e. BH Zack/Fürst Heinrich, som er oppdrettet av Charlotte Berg Jacobsen. Ekvipasjen oppnådde 78,6% og 81,4% som ga en total på 160,0.

Pernille er utdannet berider både i Danmark og Tyskland og har blant annet vært hos danske Katrinelund og tyske Holga Finken. Pernille var ferdig utdannet i Tyskland i 2014, og ble da beste dressurberider i sitt kull.

Om Zeth sier hun følgende:

– Zeth var på sitt første overnattingsstevne, og ga meg en super ridefølelse inne på banen. Hans gode karakter gir uttelling da han holdt fokus hele helgen. Han er en stor hest med store bevegelser, derfor har jeg gitt ham tid til å bygge muskler og styrke under utdannelsen. Målet var HM denne sesongen, og det gikk over all forventning. Han fikk 9 i utviklingspotensial, så det lover veldig godt for fremtiden!

Som nummer to kom AES-hoppen Blue Bird e. Brennus B/Donnerschalg, ridd av Helene Bibow-Todal. Tone Mette Boy red KPWN-hesten Triumph Joya Negra e. Negro/Jazz til bronseplass i klassen.

6-årsklassen
Trude Kasparek Hestengen vant 5-årsklassen med Christianlunds Fürstino e. Fürstenball/Cape Town S i fjor, og gjentok bedriften i årets 6-årsklasse. Emma Ruth Thodesen tok sølvplassen med Springborgs Gateway e. Fürst Romancier/Diamond Hit.

NV-hoppen Hellerens Caliente e. Glock’s Zonik/Crelido endte på en fin 3. plass. Hun ble ridd av oppdretter og eier, Ingvild Hollund Surdal.

7-årsklassen
DV-vallaken Er Det Her e. Era Dancing Hit/Zardin Firfod og rytter Monica Engebretsen lå øverst på resultatlisten med et sammenlagtresultat på 146,063 etter to dager. NV-hoppen Skoglys Rihanna e. Royal Olymp/Stall-K’s Dynamit oppnådde en flott andreplass. Hoppen er oppdrettet av Else Hasvold, og rid av Maren Knappe. DV-vallaken Langeskovs Twilight e. Tailormade Temptation/BH Don Romantic og Silje Torsvik tok bronseplassen.


Dommerpanelet bestod i år av Dag Smith-Meyer som overdommer sammen med Dominique Rimanque og Janne Halstenshov.

-Det var et riktig bra arrangement, med gode fasiliteter. Det skulle gjerne vært noe større oppslutning, men sporten er jo heller ikke større enn den er, sier Smith-Meyer til Hestesport.no.  – I denne klassen så vi hele spekteret. I år har jeg ikke dømt så mye unghest, men det var gøy å se det høye nivået som flere av rytterne viste – på hester av meget god kvalitet. Som dommer har man sett at gode hester ikke alltid får vist seg ordentlig, men i år så vi flere meget dyktige og profesjonelle ryttere som viste hestene riktig godt. Da er det virkelig gøy å være unghestdommer!

-Disse fire var blant dem som red virkelig profesjonelt og godt. Det er viktig at ryttere som dette deltar, både fordi de får vist frem hestene og fordi det gir økt forståelse for hva som skal til. Det bidrar til å heve nivået. Vi trenger gode ryttere for å utdanne unghestene. Selv om man rir i høye klasser, så er det heller ikke gitt at man kan kjøpe seg en ung hest og så går alt til himmels, det krever noe eget å ta frem de unge hestene. Men her så vi flere som har det i seg. Det er krevende å ta frem hestene, især fra 5-års til 6-års og så opp til 7-års. Det er et stort sprang mellom hvert av disse alderstrinnene. Å ta en hest fra 6- til 7-årsklassene, å gå MA i løpet av et år, det krever en meget god rytter. Det blir spennende å følge flere av disse ekvipasjene fremover, sier Smith Meyer til Hestesport.no – les hele artikkelen her.