Lørdag 17. februar 2024 hadde vi første samling i «Ung i NV». En fin gjeng, både unge og «gamle» var samlet på Stall Jegersberg på Jeløya i Moss.


Tekst: Marianne Wood
Foto: Siri Furre


Vi jobbet ut fra at vi vil ha med et lag til VM i Young International Breeders og brukte dette som grunnlag for temaer vi vil utvikle oss i.

Hva skal man så kunne hvis man skal delta i et VM for unge avlere?

VM er delt opp i flere bolker:

  1. Teori – man må svare på spørsmål rundt avl, foring, stallrutiner, helse og hestevelferd, sport
  2. Løsvisning og løshopping
  3. Forberede hest for visning – dvs, stell, vaske, flette osv
  4. Eksteriør
  5. Presentere og vise hest for dommer

I punkt 2 og 4 er det deltagerne som dømmer hesten og her er det om å gjøre å ligge tett på dommerne.

Selvfølgelig skal ikke alle til VM, men vår tanke er at ved å bruke disse malen» er det mange temaer vi alle kan ha interesse av å forstå, og bli bedre i. Om man skal avle eller bare er glad i å drive med hest er det uansett god kunnskap å ta med seg. Ikke minst kan man være med selv om man ikke har egen hest, eller kanskje en unghest man går og venter på. Det å forstå hesten, og ikke minst kunne håndtere den fra bakken er viktig for oss alle.

Lørdagen begynte med teori, hvor Siri og jeg snakket litt om hva Ung i NV / YIB er. Patrick fylte ut med sine erfaringer fra hans deltagelse. Rent bortsett fra kunnskapen man tilegner seg, nevnte også Patrick hvor mange kontakter man kan knytte til seg via slike arrangement. En ting er våre arrangementer her i Norge, men under et VM vil man møte likesinnede fra hele verden, og det kan jo gi mange spennende muligheter fremover for de som måtte ønske det.

Etter teoridelen gikk vi ned i ridehuset – der så vi på diverse hester og tok for oss eksteriør, løsvisning og løshopping. Vi fikk alle utdelt protokoller og kjente kjapt på dette med å bedømme en hest. Hva ser vi? Hva tenker vi? Hvilken karakter skal man sette? Spennende, vanskelig og utfordrende, men gøy! All respekt til dommerne våre som har dette i fingrene!

Vi så også på dette med å vise hest for hånd, stille de opp foran en dommer m.m.

Så vi er i gang! Vi har mange tanker om hva vi gjør fremover og planlegger flere samlinger! Vi håper mange har lyst til å bli med! Følg med på hjemmesiden for flere datoer.

Tusen takk til Annicken Jegersberg for å stille kjøkken, sted og hester til disposisjon og takk til Patrick Hester som gir oss sin tid og deler sin kunnskap og ikke minst engasjement for dette.

Takk for en fin formiddag!